FOTO: RSE

Vlasti u Turkmenistanu tek treba da priznaju da u zemlji postoje slučajevi korona virusa. Sada se zvaničnici trude da se ta riječ ne piše niti spominje, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Dopisnici RSE-a u glavnom gradu Ašgabatu javljaju da ljudima koji na ulici razgovaraju o pandemiji brzo prilaze policajci u civilu i ušutkuju ih.

Riječi "korona virus" takođe su nestale iz novoobjavljenih državnih brošura o prevenciji bolesti u strogo kontrolisanoj centralnoazijskoj naciji.

Umjesto starih brošura koje upozoravaju stanovnike kako da spriječe širenje virusa, nove publikacije su riječi "korona virus" zamijenile riječima poput "oboljenje" i "akutna respiratorna bolest".

"Turkmenistanske vlasti opravdale su svoju reputaciju tako usvajajući ovu ekstremnu metodu zako što su izbrisale sve podatke o korona virusu", rekla je Žan Kavelije (Jeanne Cavelier), šefica odjeljenja za istočnu Evropu i srednju Aziju Reportera bez granica (RSF).

Nedostatak bilo kakvog izvještaja koji bi potvrdio čak i jednu infekciju korona virusom izazvao je sumnje i kritike u vezi sa službenim podacima ove zemlje o pandemiji.

Zemlje koje graniče s Turkmenistanom - uključujući Kazahstan, Uzbekistan i Afganistan - zabilježile su na desetine slučajeva zaraze.

Na jugu, u obližnjem Iranu do 31. marta prijavljeno je više od 44.700 infekcija, uključujući gotovo 3.000 smrtnih slučajeva.

Turkmenistanska vlada zatvorila je Ašgabat 20. marta bez ikakvog javnog objavljivanja vlasti ili državnih medija o razlozima zatvaranja.

Ograničen je i saobraćaj između pokrajina unutar države, a kontrolni punktovi postavljeni su na auto putevima.

Zabrinutost zbog epidemije među mještanima, zajedno s ograničenjima, izazvala je rekordan porast cijena hrane.

"Ovo negiranje podataka ne samo da ugrožava turkmenistanske građane koji su u većoj opasnosti, već i pojačava autoritaran režim koji je nametnuo predsjednik Gurbanguli Berdimuhamedov", kazala je Kavelije 31. marta. "Pozivamo međunarodnu zajednicu da reaguje zbog njegovog sistematskog kršenja ljudskih prava."

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )