FOTO: N1

Po osnovu presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini su do danas isplatili oko pet miliona maraka, a po osnovu zaključenih prijateljskih nagodbi i unilateralnih deklaracija, isplaćeno je oko 28 miliona KM.

“Prema posljednjim zvaničnim informacijama, u postupku pred Evropskim sudom za ljudska prava nalazi se 898 aplikacija protiv BiH. Od ovog broja, 442 aplikacije su komunicirane tuženoj BiH na pismeno očitovanje o prihvatljivosti i meritumu. U toku 2018. godine Evropski sud je odbio kao neprihvatljive 683 aplikacije, što potvrđuje da najveći broj aplikacija upućenih protiv BiH ne ispunjava formalno-pravne uvjete dopuštenosti”, rekla je za portal InfoBijeljina Belma Skalonjić, zastupnik Savjeta ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Kako ona dodaje, iako aplikanti u postupku pred Evropskim sudom za ljudska prava podnose višemilionske novčane zahtjeve protiv tužene BiH, Evropski sud dosuđuje pravičnu naknadu na temelju kriterija iz svoje dobro utvrđene prakse u zavisnosti od vrste povrede prava o kojoj se radi i okolnostima pod kojima je došlo do kršenja Konvencije. 

“U vezi s tim, Sud je razvio principe po kojima dosuđuje novčanu naknadu na primjer za svaku godinu dana nezakonitog pritvora ili za svaku godinu dana neizvršenja izvršne domaće sudske odluke”, rekla je Skalonjićeva.

Trenutno se u procesu izvršenja u Kancelariji zastupnika po presudama Evropskog suda nalaze 274 aplikacije i dvije prijateljske nagodbe.

“Po njima su država Bosna i Hercegovina, oba entiteta i određeni kantoni obavezani na isplatu ukupno 676.267 KM na ime pravične naknade i troškova postupka pred Evropskim sudom. Ovaj iznos međutim ne obuhvata obaveze određenih kantona da isplate novčana potraživanja dosuđena domaćim sudskim presudama u visini i na način kako su dosudili domaći sudovi”, kaže Skalonjićeva za portal InfoBijeljina.

 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )