FOTO: pixabay

Od početka godine saobraćajni inspektori u RS su u pet slučajeva privremeno zabranili rad stanicama tehničkih pregleda vozila.

To su uradili zbog fiktivnog tehničkog pregleda izvršenog bez prisustva i testiranja vozila, zbog deklarisanja neispravnog vozila ispravnim ili zbog neprisustvovanja stručnih lica kontroli.

Iz istih razloga lane je u 18 slučajeva donesena odluka o privremenoj zabrani rada stanice tehničkog pregleda.

U Inspektoratu RS naglašavaju za Srpskainfo da je poštovanje propisa u ovoj oblasti od ključnog značaja za bezbjednost kako vozača, tako i pješaka i korisnika usluga raznih vrsta prevoza.

– Falsifikovanjem kontrolora izvršenog pregleda počinioci prekršaja svjesno utiču na ugrožavanje bezbjednosti saobraćaja, što je posebno zabrinjavajuće kada uzmemo u obzir da je riječ o kočionom, upravljačkom i svjetlosnom sistemu. Ovakvim činjenjem nesavjesni subjekti, ali i neodgovorni vozači, direktno ugrožavaju živote svih građana koji su bez izuzetka na neki od načina učesnici u saobraćaju, kao vozači, pješaci, biciklisti ili putnici – upozorava portparolka Inspektorata RS Dušanka Makivić.

Naglašava da je, s obzirom na stalno povećanje broja učesnika u saobraćaju, poseban akcenat u radu republičke saobraćajne inspekcije usmjeren na kontrolu rada stanica za tehnički pregled vozila.

– Na tehničkom pregledu provjeravaju se brojni parametri kao što su opšte stanje i izgled vozila, postojanje i ispravnost uređaja i sklopova koji su od značaja za bezbjednu vožnju, kao i da li vozilo ispunjava sve ostale propisane uslove. Za vozilo koje ne ispunjava bilo koji od propisanih uslova ne može se izdati potvrda o tehničkoj ispravnosti, čime se takvom vozilu onemogućuje učešće u saobraćaju – naglašava Makivićeva.

Analiza Ministarstva saobraćaja i veza RS pokazuje da je u periodu od početka januara do kraja juna u Srpskoj pregledano ukupno 195.868 vozila svih kategorija.

– Kod 38.228 je uočen nedostatak, pa su vraćeni da se uradi servis, te su u obavezi da ponove tehnički pregled. Tačnije, od ukupnog broja pregledanih vozila vraćeno je njih 19,5 odsto, a najčešći nedostaci su svjetlosna signalizacija, sistem za kočenje, pneumatici. Prosječna starost vozila u Srpskoj iznosi 17 godina, a obuhvaćene su sve kategorije – kažu u ovom ministarstvu.

U Agenciji za bezbjednost saobraćaja RS naglašavaju da je u Srpskoj, na žalost, prisutna pojava lažiranja tehničkih pregleda.

Milija Radović, direktor ove agencije, kaže za Srpskainfo da to govori u prilog nerazvijenosti svijesti vozača o mogućim posledicama vožnje u neispravnim automobilima.

– Zabrinjavajuće je to što vlasnici vozila postupaju neodgovorno na tehničkom pregledu, jer na taj način ugrožavaju i svoju i bezbjednost svojih porodica i prijatelja, ali i ostalih učesnika u saobraćaju. Problem je što je na našim drumovima mnogo starih vozila, zbog čega je i mogućnost otkazivanja pojedinih komandi vijeća – naglašava Radović.

Neispravno vođenje evidencije

Za šest mjeseci ove godine, republička saobraćajna inspekcija je izvršila 156 kontrola stanica tehničkog pregleda u kojima su u 22 slučaja utvrđeni propusti u radu.

U slučajevima gdje su konstatovane nepravilnosti kao što je vođenje evidencija, inspektori su izdali 12 rješenja o otklanjanja nepravilnosti, dok su zbog počinjenih prekršaja izdali 28 prekršajnih naloga.

Lane je obavljeno 289 kontrola, a u 72 slučaja utvrđeni su propusti u radu. Izdata su 32 rješenja o otklanjanju nepravilnosti i 110 prekršajnih naloga.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )