FOTO: rtrs

U Republici Srpskoj opet trocifren broj novozaraženih virusom korona. Od 471 laboratorijskog uzorka virus je potvrđen kod 106 lica.

Prijavljeno je i sedam smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona, a radi se osobama starije životne dobi iz Prijedora, Teslića, Dervente, Bijeljine, Zvornika, Modriče i Petrova.

Masovna okupljanja vode nas u direktan rizik, rečenica je koja se najčešće ponavlja posljednjih mjeseci. Ali kao da nije dovoljno, jer su brojke novozaraženih i dalje zabrinjavajuće.

Prema mjestu prebivališta i dalje je najviše iz Banjaluke, a zatim slijede Gacko, Doboj, Teslić, Bijeljina, Foča, Šamac, Višegrad. Ukupan broj hospitalizovanih u Srpskoj je 255, u Univerzitetskom kliničkom centru 61, a u opštim bolnicama 194 pacijenta.

U kovid bolnici bijeljinske Bolnice "Sveti Vračevi" liječi se 28 pacijenata, od kojih su dva u teškom stanju i priključeni su na respirator. Većina hospitlizovanih zahtijeva povremenu ili stalnu kiseoničku terapiju.

Danijela Đukin, v.d. direktorke Doma zdravlja Bijeljina ističe da u posljednja 24 časa u ovoj bolnici nije bilo smrtnih slučajeva.

- Kada gledamo unazad, u posljednjih 15 dana takođe nije bilo smrtnih ishoda. Iako se nazire blaga stabilizacija prilika, mi i dalje tvrdimo da je situacija nepovoljna - kaže Đukin.

Potrebna je što bolja epidemiološka situacija, jer je onda manji rizik za polazak djece u školu. Dezinfekcijom prostorija i školskog dvorišta u OŠ "Vuk Stefanović Karadžić" u Doboju počele su pripreme i provođenje mjera za organizovanje nastave.

U naredne dvije sedmice biće dezinfikovano svih 670 školskih objekata u Srpskoj, što će uraditi pripadnici Republičke uprave civilne zaštite. Ministarstvo prosvjete će svim školama obezbijediti dodatna materijalna sredstva za nabavku svih sredstava za dezinfekciju.

- Radimo sa 24 tima koji su podijeljeni u pet područnih timova. Oni su opremljeni i obučeni da vrše potpunu dezinfekciju prostora koji će učenici i nastavno osoblje koristiti, uključujući i školsko dvorište - naglasio je Milan Novitović, v.d. direktora RUCZ i načelnik Štaba za vanredne situacije.

Ljubiša Blagojević, v.d.direktora O.Š. “Vuk Stefanović Karadžić“ Doboj, ističe da se ova škola pripremila za predstojeću školsku godinu.

- Nabavili smo i bezkontaktne toplomjere koje ćemo koristiti na ulazu u školu , a sve preporuke su date roditeljima u smislu šta treba da rade za svoju djecu priliko dolaska u školu - dodaje Blagojević.

Sva nadanja za pozitivan ishod borbe protiv virusa korona usmjerena su prema vakcini. Vakcinacija U Srpskoj biće dobrovoljna i niko neće biti natjeran da je primi, pojasnio je srpski član Predsjedništva BiH.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, naglasio je da će vakcinacija biti dobrovoljna i niko neće biti natjeran da je primi.

- Onaj ko vjeruje i hoće da to uradi, biće u prilici da to uradi i to vjerovatno neće biti jedina vakcina. Pošto se sve ispolitizivalo u svijetu, pa i vakcine, vjerovatno, će biti ruske, britanske, američke, pa neka izvoli ko šta hoće. Ako neće, ne mora ništa - rekao je Dodik.

Srpska je učinila prvi korak zainteresovanosti za rusku vakcinu. Šef Predstavništva Srpske u Rusiji Duško Perović rekao je da Srpska namjerava da nabavi milion ruskih vakcina protiv virusa korona "Sputnjik pet", koje bi već do kraja godine trebalo da budu dostupne stanovništvu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )