FOTO: InfoBijeljina

U Republici Srpskoj je do sada zabilježen najveći broj osiguranika po osnovu penzijskog osiguranja; na kraju prvog polugodišta ih ima tačno 312.619.

Podaci se odnose na prvo polugodište, a posljedica toga je rekordan iznos uplaćenih doprinosa PIO – u osam mjeseci ove godine, po podacima Poreske uprave RS, uplaćeno je oko 585,1 miliona maraka.

U Fondu PIO RS kažu da je sada odnos osiguranika i broja korisnika prava najbolji unazad 6 godina i iznosi 1,18:1.

Osim toga, blago se povećava iznos prosječnog uplaćenog doprinosa po zaposlenom, pa je tako u prvom polugodištu prosječan PIO doprinos iznosio 238 KM. Ovi podaci ukazuju da se najmanji doprinosi uplaćuju za zaposlene u samostalnim djelatnostima i privatnim preduzećima, u kojima je prosječan PIO doprinos 147 KM, odnosno 195 KM, dok u ustanovama iznosi 300 KM, a u akcionarskim društvima 335 KM.

Velika potraživanja
Međutim, Fond PIO RS i dalje ima značajna potraživanja za penzijsko-invalidsko osiguranje, koja iznose oko 465,5 miliona maraka.

– Od navedenog iznosa na privatni sektor se odnosi oko 284,6 miliona KM, a na javni oko 180,8 miliona maraka. Ovde se mora istaći da je u odnosu na prvu polovinu prošle godine dug za PIO doprinose smanjen za oko 13,2 miliona maraka – kaže za Srpskainfo Tihomir Joksimović, portparol Fonda PIO RS.

Navodi da na iznos duga neposredno utiče neredovnost uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, a koja je najviše izražena u sektoru zdravstva, kod javnih zdravstvenih ustanova.
– Treba napomenuti da se od navedenog iznosa ukupnih dugovanja, 186,4 miliona КM odnosi na  preduzeća u stečaju ili likvidaciji, gdje je vjerovatnoća naplate duga manja, dok se iznos duga od 109,8 miliona КM odnosi na reprogramirane obaveze. Poslodavci nakon zaključenog reprograma, uglavnom, redovno izmiruju tekuće obaveze, dok im je otplata glavnog duga odložena odnosno reprogramirana na određeni vremenski rok – napominje Joksimović.

Sve više penzionera
S druge strane, povećava se i broj penzionera koji primaju penziju iz Fonda PIO RS. Njih 264.958 primilo je julsku penziju.

Za isplatu penzije bilo je potrebno 93 miliona KM u bruto iznosu. Prosječna penzija iznosi 381,63 КM i čini 41,94 odsto prosječne plate u Republici Srpskoj. Iznos najniže penzije za staž od 40 i više godina je 391,54 КM.

Za puni staž osiguranja od 40 godina prosečna penzija je 559,47 КM. Iznos najviše penzije za jul u Republici Srpskoj je  2.013,72 КM.

Prihod po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje u julu 2019.  iznosio je 76,8 miliona КM.

Razlozi rasta
U Poreskoj upravi RS kažu da su prihodi od ukupnih doprinosa u 8 mjeseci premašili milijardu КM, što predstavlja rekordnu naplatu doprinosa za taj period godine od osnivanja Poreske uprave RS.

Razlozi veće naplate doprinosa od početka ove godine su povećanje broja obveznika doprinosa-zaposlenih u RS, te povećanje plata radnicima u prosvjeti i MUP RS, ali i povećanje minimalne plate radnicima u RS, kao i svakodnevne aktivnosti koje Poreska uprava preduzima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )