FOTO: adiva.hr

Republika Srpska još nema mogućnost da utvrđuje sojeve novog virusa korona zbog čega se ne zna da li je u našoj populaciji eventualno prisutan takozvani "britanski soj" koji se, po istraživanjima, brže širi.

Institut za javno zdravstvo RS je dobio opremu vezanu za sekvencioniranje virusa, a to je najvažniji uređaj sekvencioner. Očekujemo da u februaru kolege iz Svjetske zdravstvene organizacije edukuju naše osoblje nakon čega bismo mogli pristupiti sekvencioniranju virusa koji se nalazi u našoj populaciji. Na taj način ćemo dati i naš doprinos. Ono što je nama jako bitno jeste da li je eventualno novi soj virusa prisutan u populaciji kako bismo eventualno preduzeli neke nove, dodatne mjere – rekao je direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Epidemiolog Jela Aćimović kaže da istraživanja koja su do sada sprovedena pokazuju da je novi soj virusa takođe SARS-CoV-2, samo s takvim mutacijama koje se dovele do toga da se brže širi.

– Ono što je možda značajnije je da se lakše širi i u dječjoj populaciji, što nismo imali takvo iskustvo u prethodnom periodu. Ono što je dobro, a što su pokazala istraživanja, jeste da vakcine koje su na raspolaganju takođe imaju efekte kada je u pitanju novi soj – istakla je Aćimovićeva.

U svijetu se, dodaje ona, prati mutacija.

– Mi u ovom momentu u RS nemamo mogućnost da radimo genetsko sekvencioniranje da bismo to vidjeli. Ali, spremamo se za to. Suština je u tome da ne postoje dokazi da je to opasniji virus ni po čemu nego samo da se lakše širi i da moramo intenzivnije da poštujemo mjere. Nadzor je neophodan, pogotovo kada se radi o dječijoj populaciji – poručila je ona.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )