FOTO: srpskainfo.com

U Republici Srpskoj je zaposleno oko 340.000 ljudi starijih od 15 godina – pokazala je anketa o radnoj stazi, koju je publikovala Agencija za statistiku BiH.

Anketa je rađena u aprilu i pitanja su se odnosila na period od 2. do 8. aprila.

Ono što je zanimljivo jeste da se podaci o zaposlenosti u anketi znatno razlikuju od zvaničnih podataka o ukupnom broju zaposlenih.

Tako je, po podacima Zavod za statistiku RS, na kraju marta ove godine bilo zaposleno 263.739 osobe, što je razlika za oko 70.000 u odnosu na broj zaposlenih iz ankete.

Objašnjenje je sigurno u sljedećem: Zaposlene osobe su osobe koje imaju 15 i više godina i koje su referentnoj sedmici radile najmanje jedan sat za platu ili naknadu bez obzira na njihov formalni status ili nisu radile, a imale su posao na koji će se vratiti.

Dakle, u broju zaposlenih iz ankete u radnoj snazi definitino nalaze se i oni koji rade “na crno” i nisu u evidenciji Poreske uprave RS.

Osim toga, interesantno je da je anketa pokazala i da je prosjek uobičajenih radni sati u jednoj sedmici zaposlenih u Republici Srpskoj 42,3 sata. Dakle, u prosjeku zaposleni rade prekovremeno, ali nema podataka da li im je prekovremeni rad plaćen.

U Srpskoj je zakonski regulisano da radna sedmica traje 40 sati, a da je sve preko prekovremeni rad koji mora biti plaćen.

Anketom su obuhvaćena 3.613 domaćinstava u Republici Srpskoj.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )