FOTO: null

Desetak kooperanata Mljekare Dule iz Dragaljevca koji su se do sada bavili isključivo stočarskom i ratarskom proizvodnjom, podigli su prve zasade maline na padinama Majevice.

Organizator proizvodnje Mljekara, koja će biti i otkupljivač roda, već gradi hladnjaču kako bi spremno dočekala prvu berbu maline iduće godine. Nadaju se da će do jeseni na području Semberije pod malinom biti najmanje 30 hektara oranice. 

Na oranicama gdje proizvodnja žitarica nije bila rentabilna, zasadili su malinu. Uradili su analizu zemljišta, pripremili oranice i u saradnji sa organizatorom proizvodnje obezbijedili kontejnerske sadnice koje su zasadili prije desetak dana. Đojo Vidović na 4,5 dunuma zasadio je 5.000 sadnica. U proizvodnju je uložio oko 10 hiljada KM.

- Marku i deset je koštala jedna sadnica, tako da je za sadnice dato 5.100 KM, s tim što su tu stubovi, žica, sistem za navodnjavanje,  dnevnice... Dosta je uloženo - kaže Vidović.

Pionirski korak u malinarstvu napravio je i Јovo Milić iz Vršana. Malinom je zasadio 6 dunuma maline. Planira da postavi sistem za navodnjavanje i protivgradnu mrežu.

- Blizu je hladnjača, siguran otkup, baš fino. Na jesen ćemo još namiriti na jedan hektar da zaokružimo proizvodnju - kaže Milić.

U brežuljkastom dijelu Semberije veliko je interesovanje za malinu. Nadaju se da će im ova proizvodnja donijeti bolje rezultate od proizvodnje žitarica.

- Mislim da će iduće godine biti ekspanzija sadnje maline i mislim da će to biti unosan posao. Mi smo počeli sa gradnjom hladnjače, pripremamo se - kaže Duško Stevanović, vlasnik Mljekare Dule.

S obzirom da su početnici u proizvodnji, prije sadnje maline imali su stručnu obuku, a narednih biće nastavljena stručna predavanja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )