FOTO: blic.rs

U Semberiji i Posavini počela je berba duvana. Osamdesetak kooperanata Akcionarskog društva "Duvan" zasadilo je ovom industrijskom biljkom 240 hektara.

Budući da se duvan sadi na zemlji lošijeg kvaliteta na kojoj ratarske kulture ne uspijevaju dobro, a da je neophodno uložiti značajna sredstva u sušare i mehanizaciju, proizvođači nemaju mnogo izbora.

Iako je još rano govoriti o prinosu i kvalitetu, duvanari se nadaju da će godina biti bolja od prethodne, a proizvodnja isplativija.

Porodica Stevanović iz semberskog sela Donji Zagoni duvanom je zasadila blizu devet hektara. Ovom proizvodnjom bavi se više od tri decenije.

"Prvi prinosi su za ovu godinu iznad očekivanja. Samo ne znamo kakva će klasa biti, jer mnogo je kiše palo, ima i bolesti ima svega pa ne znamo šta da očekujemo. Prinosa će biti a da li i kvaliteta ne znamo. Vidjećemo kad prvi duvan izađe iz sušare", kaže Zlatko Stevanović iz Donjih Zagona.

U Semberiji je nekada duvan sadilo stotinak porodica koje su godišnje proizvodile oko 850 tona ove industrijske biljke.

Zbog niskih cijena, malih podsticaja i nelojalne konkurencije, iz godine u godinu manje je proizvođača, ali i površine pod duvanom.

"Mi se borimo još uvijek. Prebacili smo domaćinstvo skoro na jednu proizvodnju, samo se bavimo duvanom. E sad, ljudi koji rade manje površina duvanom, bave se i stočarstvom ili nečim drugim, opredjeljuju se gdje je šta bolje", ističe Dragan Ristanović iz MZ Donji Zagoni.

Akcionarsko društvo "Duvan" organizuje proizvodnju ove industrijske biljke.

Kooperantima obezbjeđuju sadni materijal, hemijsku zaštitu i energente. Prvi prinosi su zadovoljavajući, pa se nadaju da će ove godine otkupiti planiranih 500 tona sušenog duvana.

"Specifično za ovu godinu je dosta padavina, što utiče na veliki sadržaj vode u listu, tako da sušnice, odnosno duvan malo vaga. To će biti zastupljeno sve dok se ne pojavi toplije vrijeme da se uradi zasijecanje duvana, što bi povećalo težinu lista", pojašnjava Čedo Gotovčević, tehnolog.

Crno tržište, nelojalna konkurencija i niske premije samo su neki od problema sa kojima se suočavaju proizvođači i otkupljivači duvana.

Prosječna otkupna cijena duvana ista je kao i prošle godine i sa podsticajima lokalne zajednice i resornog ministarstva iznosi 3,90 feninga po kilogramu, a "Duvan” dodatno stimuliše proizvođače koji proizvedu 1.200 i više kilograma po hektaru, sa 30 feninga po kilogramu predatog duvana.

Za duvan proizveden u Semberiji tržište je obezbijeđeno. Prodaje se u Bugarsku, Grčku, Makedoniju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )