FOTO: InfoBijeljina

Odbor povjerilaca bijeljinske Fabrike šećera u stečaju razmatraće 24. septembra zahtjev Poreske uprave Republike Srpske da u izvršnom postupku proda imovinu “Šećerane” i namiri svoja potraživanja, koja iznose oko 1,4 miliona maraka.

Rekao je to u petak za “Glas Srpske” stečajni upravnik “Šećerane” Nebojša Matić, naglasivši da Poreska uprava RS ima hipoteku na zemljištu i svim objektima te fabrike.

- Poreska uprava RS je uputila zahtjev da namiri svoja potraživanja, jer je do sada propalo deset pokušaja prodaje imovine “Šećerane”. Njihova namjera je da u izvršnom postupku prodaju imovinu preduzeća, mimo stečajnog postupka i namire svoja potraživanja. Preostali novac od te prodaje išao bi u stečajnu masu - pojasnio je Matić.

Dodao je da će Odbor povjerilaca razmotriti taj zahtjev na sjednici.

- Ukoliko Odbor bude imao neki kvalitetniji prijedlog i ako utvrdimo da bi ipak mogli prodati fabriku u stečajnom postupku, zahtjev Poreske uprave biće odbijen. Neko rješenje se mora naći ili da povjerioci pristanu na spuštanje cijene ispod deset miliona maraka, po kojoj smo do sada prodavali, jer proces predugo traje ili ću prihvatiti zahtjev Poreske uprave - rekao je Matić.

Naglasio je da Poreska uprava i Ministarstvo finansija RS traže da ovaj proces bude okončan, jer uzalud zadržavamo istu cijenu kada kupaca nema.

Matić je dodao da će nakon sjednice Odbora povjerilaca biti održana i Skupština povjerilaca “Šećerane” na kojoj će biti odlučeno o daljem toku stečajnog postupka.

Deseti pokušaj prodaje imovine Fabrike šećera u stečaju propao je početkom avgusta, jer nije bilo zainteresovanih kupaca. Povjerioci bijeljinske “Šećerane” polagali su nadu u firmu “Niva” iz Žablja u Srbiji, koja je bila zainteresovana za kupovinu “Šećerane” da bi u njenim halama proširila svoju proizvodnju medicinskih sredstava od gaze i vate, ali ni uprava te firme nije bila spremna da za imovinu bijeljinskog propalog preduzeća plati deset miliona maraka. Ta firma je planirala da u pogonima “Šećerane” zaposli 100 radnika.

Ponude za kupovinu bijeljinskog propalog preduzeća ranije su dostavljale i turske kompanije “Soltist” i “Sariel”, ali su njihove ponude odbačene, jer u predviđenom roku nisu uplatili depozit niti obezbijedili potrebne garancije. Za kupovinu “Šećerane” zainteresovan je i Banjalučanin Goran Vajkić, koji za imovinu tog propalog preduzeća nudi 6,9 miliona maraka.

Potraživanja povjerilaca
Stečaj u “Šećerani” traje nepune četiri godine. Procijenjena vrijednost imovine fabrike je oko 23 miliona. Priznata potraživanja povjerilaca iznose oko 16,2 miliona maraka.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )