FOTO: null

Predsjednik Savjeta za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Jasmin Komić naveo je da su se u prvih pet mjeseci ove godine dogodile 3.433 saobraćajne nesreće, što je povećanje od 10 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Komić je nakon sjednice Savjeta u Banjaluci rekao da je na svojevrstan način došlo do pogoršanja situacije u oblasti bezbjednosti saobraćaja u Srpskoj. 

"Stradala su 62 lica, što je za 55 odsto više u odnosu na prethodnu godinu u istom periodu, dok je teže povrijeđenih lica bilo 241, što je za 8,5 odsto više u odnosu na prethodnu godinu u istom periodu, te 983 saobraćajne nezgode sa lakše povrijeđenim licima, što je više za 12 odsto u odnosu na isti period prošle godine", rekao je Komić, koji je ministar nauke i tehnologije Republike Srpske. 

Komić je kao dionice na kojima se desio najveći broj saobraćajnih nezgoda izdvojio saobraćajnice Banjaluka-Prijedor i Foča-Hum. 

Na osnovu zaključaka donesenih na ovoj, ali i prethodnim sjednicama Savjeta donesen je prijedlog da se intenzivira automatska kontrola saobraćaja, koja podrazumijeva upotrebu stacionarnih i mobilnih radara koji će kontrolisati brzinu vozila, jer je prekoračenje najčešći uzrok nesreća u saobraćaju. 

Komić je pozvao sve građane učesnike u saobraćaju da povećaju pažnju i da poštuju saobraćajne propise, jer jedino tako može doći do stabilizacije situacije u saobraćaju. 

Direkor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović istakao je da je na osnovu kazni za prekršaje u saobraćaju za prošlu godinu izrečeno naloga za prekršaj u iznosu od 9.800.000 KM, od čega je 5.200.000 KM plaćeno odmah, dok će ostatak biti naplaćen kada na red dođe registracija vozila. 

Prema njegovim riječima, na sjednici je ukazano da koordinate saobraćajnih nezgoda sa dži-pi-es uređaja, prema procjeni preduzeća "Putevi Republike Srpske", ne odgovaraju stvarnom stanju. 

"S tim u vezi pokrenuta je inicijativa da se krene u obuku policajaca kako bi se popravio kvalitet unosa podataka u dži-pi-es uređaje, koje je preduzeća `Putevi Republike Srpske` donirani MUP-u Srpske kako bi se iz njih iščitali podaci gdje se dogodio najveći broj saobraćajnih nezgoda", istakao je Radović. 

On je rekao da je to razlog zbog kojeg se kasni sa identifikacijom i sanacijom opasnih mjesta. 

Radović je istakao da podaci MUP-a Republike Srpske pokazuju povećano učešće mladih vozača u saobraćajnim nezgodama. 

On je naveo da je, prema statistici, loš put uzrok saobraćajnih nezgoda u svega 0,3 odsto slučajeva, ali da smatra da je stvarni procenat mnogo veći. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )