FOTO: null

Mirnom šetnjom Brčanskom maltom u Tuzli, te polaganjem cvijeća na spomen-kosturnici i parastosom na Gradskom groblju Pučile u Bijeljini, u petak 15. maja biće obilježene 23 godine od stradanja pripadnika JNA u Tuzlanskoj koloni, kada je ubijeno 59, a ranj

Program obilježavanja počeće u 8.00 časova okupljanjem učesnika ispred Gradske uprave u Bijeljini, a u 8.30 časova krenuće kolona autobusa za Tuzlu. 

Predsjednik Pododbora za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić rekao je da će u 10.00 časova početi mirna šetnja Brčanskom maltom na mjestu stradanja, polaganje cvijeća i vjerski pomen. 

"Po povratku u Bijeljinu u 12.00 časova biće služen parastos na gradskom groblju Pučile, dok je u 12.30 časova predviđeno polaganje vijenaca na Spomen-kosturnici, obraćanje zvaničnika i prigodan kulturni program", najavio je Dunjić. 

Pomoćnik ministra rada i boračko–invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da je ovo jedan od najznačajnijih datuma u novijoj srpskoj istoriji, koji se mora obilježavati, a nevino stradali vojnici ne smiju zaboraviti. 

On je podsjetio da je, postupajući po odluci Predsjedništva Savezne Republike Jugoslavije o povlačenju preostalih dijelova JNA sa prostora BiH, komanda 92. Motorizovane brigade JNA postigla dogovor sa vlastima Tuzle o povlačenju 15. maja 1992. godine. 

Milunović je naveo da je iz kasarne "Husinjska buna" jedinica u marševskoj, mirnodopskoj formaciji, krenula pravcem ka Bijeljini. 

"Krizni štab Skupštine opštine Tuzla 15. maja u 19.00 časova donio odluku da svim raspoloživim snagama napadne kolonu JNA i tada su je mučki, iz zasjede, napale paravojne formacije Patriotske lige, Zelenih beretki i jedinice Teritorijalne odbrane BiH na Brčanskoj malti", rekao je Milunović. 

On je istakao da je u ovom napadu ubijeno 59 pripadnika JNA, a ranjena su 44, koji nisu bili u stanju da pruže bilo kakav otpor. 

"Za ovaj zločin Kantonalno tužilaštvo u Tuzli optužilo je pripadnika MUP-a Izeta Smajića, koji je pušten zbog nedostatka dokaza, dok je bivši starješina MUP-a Ilija Jurišić prvobitno osuđen na 12 godina zatvora", podsjetio je Milunović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )