FOTO: null

U Muzeju Semberije u Bijeljini u petak, 22. aprila, biće otvorena izložba „Istorija ima svoje ime, lice i priču“ o žrtvama Holokausta i genocida nad Srbima u Drugom svjetskom ratu na području Semberije i Majevice, najavljeno je iz Muzeja.

Ova izložba rezultat je istraživanja maturanata Tehničke škole "Mihajlo Pupin" u Bijeljini o žrtvama sa ovog područja koje je započelo u februaru na časovima srpskog jezika i književnosti, s ciljem da se otkriju imena, lica i priče nevino stradalih u logorima smrti ili tokom direktnog terora fašističke ubilačke ideologije "krvi i tla" i zločinačke politike. 

Datum otvaranja izložbe je i sjećanje na proboj logoraša iz koncentracionog 

logora smrti Jasenovac, koji je simbol stradanja u takozvanoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj, 22. aprila 1945. godine. 

"Ustaše su svoje žrtve u potpunosti lišili identiteta prije no što su ih ubili, a nakon toga njihova tijela zakopali su u masovne grobnice. Bili su to muškarci, žene, djeca sa identitetom, koje su fašisti htjeli zatrti", navodi se u najavi izložbe. 

Učenici su otkrili identitet i ljudsku priču jer stradali nisu brojevi, već ljudi koji su imali svoje ime, lice, porodice, želje, sjećanja i planove, zbog čega je važno vratiti imena i lica ubijenih ljudskih bića, ispričati njihovu priču i izgraditi kulturu sjećanja. 

Autori izložbe su maturanti Tehničke škole "Mihajlo Pupin" Miroslav Tomić, Milica Simikić, Jovan Demonjić, Marija Jelić, Zorica Todorović, Mile Stanković, Milan Stanojević i Igor Nikolić, uz podršku profesora srpskog jezika Tatjane Đurić i kustosa Muzeja Semberije Tanje Lazić. 

Izložba će biti otvorena u petak, 22. aprila, u 12.00 časova, a publika će imati priliku da je pogleda do 28. aprila u Muzeju Semberije u Bijeljini.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )