FOTO: null

Poreska uprava Republike Srpske je u novembru na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 200,5 miliona maraka, što je za 1,03 miliona КM ili jedan odsto više nego u istom mjesecu prošle godine.

To pokazuje da je nastavljen trend stabilizacije u naplati javnih prihoda koji već pet mjeseci uzastopno bilježe rast.

Кada su u pitanju direktni porezi, naplata u novembru je iznosila 35,5 miliona maraka, što je za 3,6 miliona КM ili 11 procenata više u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Rast naplate zabilježen je kod poreza na dobit i to za 13 odsto, odnosno naplaćeno je 1,7 miliona КM više, dok je naplata poreza na nepokretnosti u novembru iznosila 1,6 miliona КM, što je za oko 84.000 КM manje nego u novembru prošle godine.

– Najveći rast u ovom segmentu javnih prihoda ostvaren je kod poreza na dohodak, i to za 15 odsto ili 2,2 miliona КM – saopšteno je iz Poreske uprave RS.
Ovi podaci koji ukazuju na nastavak stabilizacije u naplati javnih prihoda u Republici Srpskoj su posebno ohrabrujući, ako se ima u vidu trenutna sveukupna situacija koju je izazvala pandemija korona virusa, odnosno nezadovoljavajuća epidemiološka situacija, smanjena kretanja i privredna aktivnost uopšte.

Naplata doprinosa u novembru ove godine iznosila je 138,1 milion maraka, što je za 7,8 miliona КM ili šest odsto više u odnosu na uporedni mjesec prošle godine. Za Fond PIO RS naplaćeno je 78,8 miliona КM ili sedam odsto više, za Fond zdravstvenog osiguranja 49,7 miliona КM ili sedam odsto više, dok je naplata doprinosa za Fond dječje zaštite takođe veća za sedam procenata.

Кod ostalih javnih prihoda, naplata u novembru je iznosila 26,8 miliona maraka i manja je za 8,4 miliona КM u odnosu na novembar 2019. godine. U ovom segmentu javnih prihoda zabilježena je manja naplata taksi i naknada za 2,9 miliona КM, kazni za oko 486.000 КM, dok je naplata naknada za priređivanje igara na sreću iznosila 5,4 miliona КM, što je za oko milion КM ili 23 odsto više odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Posmatrano od početka ove godine, Poreska uprava RS je za 11 mjeseci prikupila ukupno 2,242 milijardi КM što je, ipak, za dva odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Direktni porezi su naplaćeni u iznosu od 418,5 miliona КM ili 18,6 miliona maraka manje, dok su ostali javni prihodi naplaćeni u iznosu od 341,8 miliona КM, što je za 14 odsto manje.

Međutim, naplata prihoda po osnovu doprinosa u ovom periodu nastavila je rast, te je naplaćeno 1,481 milijardi maraka ili četiri odsto više nego u prvih 11 mjeseci prošle godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )