FOTO: null

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je poziv liderima političkih stranaka iz Republike Srpske na radno konsultativni sastanak povodom odluke Ustavnog suda BiH o osporavanju 9. januara kao Dana Republike Srpske.

Sastanak će se održati u Banjaluci, u Palati predsjednika Republike Srpske, u nedjelju sa početkom u 16.30.

Republika Srpska je stvorena 9. januara 1992. godine i svoje međunarodno priznanje je dobila Dejtonskim sporazumom, koji je zaustavio mir i uspostavio ustavni okvir za funkcionisanje BiH kao složene zajednice (države) s dva ravnopravna entiteta - Republika Srpska i Federacija BiH.

Ustavni sud je odluku ponovo donio preglasavanjem i to od strane dvojice bošnjačkih sudija i tri stranca koji sjede u Ustavnom sudu BiH.

Apelaciju o osporavanju Dana Republike Srpske 2013. godine Ustavnom sudu BiH je podnio bošnjački član u Predsjedništvu BiH Bakir Izetbegović, nakon čega je Narodna skupština Republike Srpske donijela Deklaraciju kojom se obavezala da neće poštovati odluku Ustavnog suda BiH ukoliko ona u konačnici bude protiv Republike Srpske.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )