FOTO: InfoBijeljina.com

Nastavak izgradnje novog zatvora u Bijeljini očekuje se u narednih mjesec dana. U toku je izbor izvođača radova vrijednih oko 3,5 miliona evra, koje finansira Delegacija Evropske unije u BiH.

Novi objekat Kazneno - popravnog zavoda u Bijeljini gradi se na lokaciji Golo Brdo, gdje se nalazi i ekonomija Zavoda, kao privredna jedinica, gdje se zatvorenicima omogućava radno angažovanje na poljoprivrednim poslovima.

Za novi zatvorski kompleks u Bijeljini do sada je izgrađena zaštitina ograda, objekat za registraciju i pritvor.

Tokom ovog mjeseca očekuje se izbor izvođača radova za nastavak izgradnje.

- Vlada Srspke je do sada uložila dva miliona KM. Iz IPA fondova finansira se nastavak izgradnje u visino od 3,5 miliona evra - kaže Milenko Gajić, direktor KPZ Bijeljina.

Time će dosadašnji Kazneno – popravni zavod, u kojem kaznu izdržavaju lica osuđena do tri godine zatvora, iz gradskog područja biti preseljen na lokaciju Golo Brdo.

- Sigurno će izgradnjom zatvorskog kompleksa doći do proširenja kapaciteta na oko 200 zatvorenika i do povećanja kazne lica koja će biti smještena ovdje - navodi Gajić.

Ovdje se nalazi i privredna jedinica 3. maj.

To je poluotvoreno odjeljenje Golo Brdo, gdje se uglavnom rade poslovi iz ratarske i stočarske proizvodnje. Imamo farmu pilića, zatim farmu ovaca i svinja. Od prošle godine imamao zastupljeno i pčelarstvo - rekao je Aleksandar Majdov, pomoćnik direktora KPZ Bijeljina.

Zatvorenici su radno angažovani i u zatvorskom restoranu "Drina" u Amajlimama, ali i na poslovima izvan zatvorskih objekata.

- Zatvorenici su angažovani i na vanjskim radilištima, u sklapanju ugovora sa firmama iz Bijeljine kojima je potrebna radna snaga - dodaje Majdov.

Osim resocijalizacije kao primarnog segmenta u izdržavanju kazne, za radni angažamn zatvorenici su i plaćeni u procentu od pet odsto od ukupne zarade.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )