FOTO: null

U okviru trodnevne manifestacije “Dani dijaspore”, u Loparama je održana i tradicionalna “Rakijada”. Ovaj festival rakije, okupio je oko 30-tak proizvođača šljive i domaće rakije.

Posjetioci, koji su ujedno predstavljali žiri, mogli su da degustiraju i ocjenjuju domaće rakije, a organizovano je i takmičenje u ispijanju rakije, koje svake godine bilježi sve veći broj učesnika.

Iako je zbog  suše ovogodišnji rod šljive u majevičkom kraju znatno umanjen, ostalo je ipak, dovoljno za domaću šljivovicu.

Po štandovima je u izobilju bilo raznih vrsta rakije. Posjetioce su mamile i šarene tegle s pekmezom ili džemom, a poneko je dovukao i „kazanče“, da na licu mjesta objasni kako se ta čuvena domaća  rakija peče.

U zavisnosti od starosti i jačine, cijena rakije je od 5 -10 KM i može se kupiti u gotovo svakoj kući ili na tržmnici, s obzirom na to da domaćim proizvođačima, koji po kvalitetu  ne zaostaju za susjedima, nedostaju veći podsticaji i podrška u proizvodnji kako bi bili konkurentni i na vanjskom tržištu.

Najbolji cug, čini se, imali su baš domaćini, odjeveni u tradicionalne nošnje ovog kraja. Bez rakije nije mogao proći ni paprikaš, koji se ,uprkos visokim temperaturama , satima kuhao za posjetioce.  

Proizvođači podmajevičkog kraja  imaju na hiljade litara rakije u svojim podrumima. Pretvoreno u  novčanu vrijednost ta suma dostiže nivo jednogodišnjeg budžeta ove opštine.

Iznalaženje sigurnog tržišta, odmrznulo bi  sredstva, čime bi se znatno doprinijelo stabilizaciji ekonomskih prilika na ovom području.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )