FOTO: null

U Gornjem Dragaljevcu kod Bijeljine danas je služen parastos i položeni vijenci kao znak sjećanja na sve poginule borce odbrambeno-otadžbinskog rata i sve one koji su živote dali u Narodno-oslobodilačkoj borbi u Drugom svjetskom ratu.

Svake godine treće nedjelje vaskršnjeg posta, mještani, članovi porodica, saborci i prijatelji odaju poštu poginulima iz ovog mjesta, a danas je skupu prisustvovao i veliki broj visokih zvanica. 

Među njima su bili srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, predstavnici političkih partija, kao i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić. 

Ivanić je istakao da mlade generacije ne zaboravljaju poginule, kako u posljednjem ratu, tako ni one koji su svoje živote dali u Drugom svjetskom ratu. 

"Treba se sjećati ljudi koji su dali živote za ovo što danas imamo i u tom smislu obaveza je svih nas da, kad imamo vremena i mogućnosti, prisustvujemo ovakvim manifestacijama", rekao je Ivanić. 

Govoreći o položaju boraca, on je istakao da najveći problem imaju djeca poginulih boraca jer "ne koriste formalne privilegije koje im je zakon dao". 

"Oni imaju prednost u zapošljavanju, ali se čini da je to ostalo samo forma koja nema sadržaj i suštinu. Veoma često te porodice bivaju predmet političkih manipulacija", rekao je Ivanić. 

Prema njegovim riječima, pravo rješenje biće kada i politika i obrazovni sistem i svi drugi shvate da porodicama, toj djeci, treba dati veći značaj jer su najviše propatili, i trebalo bi da dobiju neku satisfakciju, barem posao. 

Predsjednik Boračke organizacija Republike Srpske Miliomir Savčić rekao je da ova organizacija u svom radu kao jedan od prioritenih zadataka ima obilježavanja dana stradalih boraca. 

"Odajemo poštu našim poginulim saborcima, činimo to i danas kao i svake godine u Gornjem Dragaljevcu", rekao je Savčić. 

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da svaki spomenik odslikava vrijeme jedne tragedije, kako spomenik iz Drugog svjetskog trata, tako i spomenik iz odbrambeno-otadžbinskog rata, s ciljem da se ne zaboravi. 

"Imamo nesreću da na ovim prostorima svakih 20-30 godina imamo rat i upravo zbog toga nijedna žrtva ne smije biti zaboravljena. Istovremeno, moramo učiniti sve kako ne bismo u budućem periodu imali ni materijalnih niti ljudskih gubitaka", rekao je Mićić. 

Jedan od preživjelih boraca ovog kraja Cvijetin LJubić, koji je u ratu izgubio brata Vasilija, rekao je da je ponosan na brata i što je "imao brata koji se borio za odbranu svog srpskog naroda", ali da ga još nije pronašao. 

"Zato srce boli. Makar da sam našao jednu njegovu kost da ga sahranim", rekao je LJubić. 

Na spomenik poginulim borcima cvijeće i vijence su, nakon parastosa, osim Ivanića, položili članovi porodica, saborci, prijatelji, komšije, delegacija Boračke odrganizacija Republike Srpske, narodni poslanici Skupštine Srpske, te predstavnici političkih partija.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )