FOTO: null

U Bobar banci propalo je skoro 150 miliona maraka poreskih obveznika i javnih preduzeća. Tužilaštvo BiH je zbog velikog interesa javnosti, objavilo listu deponenata, čiji depoziti su u najvećem dijelu izgubljeni pokretanjem likvidacije. Zbog svega su tvrd

To što su u Bobar banci propali državni milioni, Zoran Tegeltija ne smatra krivicom vlasti, jer Vlada kaže, nikoga nije ni tjerala da tamo drži depozite.

“Mislite li da je Vlada tjerala grad Bijeljinu, odnosno Trebinje da drži novac ili distrikt Brčko. Šta mislite na čemu počivaju depoziti drugih banaka. Pa ćete vidjeti da u jednoj banci imate 150 miliona jednog javnog preduzeća u jednoj banci. A ta banka je privatna banka, a kompanija je državna. Zaista sad treba da se upitamo je li to uredu da u jednom trenutku 150 miliona javnog novca držite u jednoj stranoj banci”, rekao je ministar finansija RS Zoran Tegeltija.

Na tvrdnji da je vlast kroz propale banke izvukla državne milione, opozicija je sve vrijeme insistirala. Objašnjenje ministra finansija na pres konferenciji Upravnog odbora Fonda solidarnosti slušao je potpredsjednik SDS-a Mićo Mićić. Gradonačelnik Bijeljine tvrdi da prihodi tog grada, nisu mogli propasti u Bobar banci.

“Kod nas dnevno odlaze pare i da kod nas nema šanse da blokira i ne mogu nas natjerati da u Bobar banci imamo račune. Mi smo malo tvrđi”, rekao je Mićić.

Organizovano izvlačenje državnog novca kroz sumnjiva kreditiranja Bobar Banke, Tužilaštvo će ipak morati da dokaže pred Sudom. Gdje su nestali milioni iz Bobar banke i Vlada Srpske želi da sazna, uvjerava Tegeltija. Ekonomisti sa dugogodišnjim bankarskim iskustvom kažu da bez završnog izvještaja u privremenoj upravi u Bobar banci, koji još nije objavljen, nema ni dokaza o odgovornosti Agencije za bankarstvo.

“Sistem je svakako zakazao, ja ne mogu sto posto uprijeti prstom jer nam još uvijek nedostaju informacije prije svega o toj komunikaciji između kontrolnih organa i banaka jer se smatraju poslovnom tajnom”, smatra ekonomista Srećko Bogunović.

“Dio tog procesa nisu institucije Republike Srpske. Odgovornost za nevraćanje kredita ne leži ni na Agenciji za bankarstvo jer ona ih nije odobravala. Da ne leži ni na IRB-u jer ona je bila samo izvor iz kojih je Bobar banka plasirala svoje kredite”, objasnio je ministar Tegeltija.

Ekonomisti ipak ukazuju da nakon danas objavljene lista oštećenih klijenata, neko mora da odgovori na pitanje kako su svi, ali ne i država iz Bobar banke izvukli depozite. Najveći oštećeni privatni deponenti su sarajevska Bor banka i Tvornica prečistača u stečaju iz Rogatice, sa milion maraka zarobljenih depozita.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )