FOTO: InfoBijeljina.com

Broj krivičnih djela smanjen je za 10 odsto na području Policijske uprave Bijeljina u 2020. godini, u odnosu na godinu ranije, rekao je načelnik ove uprave Stjepan Tezić.

On je istakao da je koeficijent ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta već od 80 odsto.

"Nadležnim tužilaštvima podneseno je 729 izvještaja protiv 781 lica, među kojima su 232 povratnika u vršenju krivičnih djela i 35 maloljetnika", rekao je Terzić na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati rada Policijske uprave Bijeljina u prošloj godini.

Tokom prošle godine evidentirano je 1.013 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, što je za 115 odsto više nego godinu ranije, a Terzić navodi da je razlog za ovo povećanje kršenje epidemioloških mjera donesenih s ciljem zaštite zdravlja stanovništva od epidemije virusa korona.

Terzić je najavio da će Policijska uprava Bijeljina u ovoj godini uložiti dodatne napore kako bi se povećala lična i imovinska bezbjednost građana, kroz tehničko opremanje policije i nabavku pokretnih i fiksnih radarskih sitema, s ciljem smanjenja broja saobraćajnih nezgoda.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u kontinuitetu vrši školovanje i podmlađivanje kadra, čime ćemo dodatno osvježiti naše snage i poboljšati efikasnost", istakao je on.

Plan je, kaže Terzić, da u saradnji sa svim lokalnim zajednicama na području Policijske uprave Bijeljina pokrenu inicijativu za postavljanje video-nadzora, što je već u toku u ovom gradu.

Načelnik Sektora kriminalističke policije u Policijskoj upravi Bijeljina Srđan Gajić rekao je novinarima da je lani otkriveno 46 krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe narkotika i nadležnim tužilaštvima podneseni izvještaji protiv 43 lica, a otkrivena su i četiri djela organizovanog kriminaliteta.

Prema njegovim riječima, u oblasti privrednog kriminaliteta otkrivena su 63 krivična djela, četiri više nego 2019. godine, u kojima je stečena protivpravna imovinska korist više od 3,6 miliona KM.

"U oblasti korupcije sačinjena su 23 izvještaja tužilaštvima zbog osnova sumnje da je počinjeno 40 krivičnih djela koruptivnog karaktera, a najviše se radi o zloupotrebama u postupku javne nabavke i utaji poreza i doprinosa", naveo je Gajić.

On je dodao da je broj krivičnih djela protiv imovine manji za 23,5 odsto, čija je rasvijetljenost 68 odsto, a manje je i krađa vozila, 14 lani, dok je u 2019. godini bilo 30 krađa vozila na području Policijske uprave Bijeljina.

Načelnik Sektora policije u bijeljinskoj Policijskoj upravi Igor Kapikul rekao je na konferenciji za novinare da se od 1.013 prekršaja javnog reda i mira u prošloj godini u 611 slučajeva radi o kršenju epidemioloških mjera koje se odnose na ograničavanje kretanja.

"Najveći broj prekršaja, u 620 slučajeva, izvršen je na trgovima i ulicama, 115 u ugostiteljskim objektima i njihovoj neposrednoj blizini, a najviše prekršaja odnosi se na svađu, viku i nepristojno ponašanje, što je evidentrano u 91 slučaju, potom vrijeđanje, tuča i fizički napad", naveo je Kapikul.

On je dodao da je među izvšiocima prekršaja 151 žena.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )