FOTO: null

U Bijeljini je u toku proces otkupa stanova koji su izgrađeni sredstvima Vlade RS i lokalne zajednice za stambeno zbrinjavanje boračke populacije.

Boračke kategorije stanovništva biće potpuno stambeno zbrinute tek nakon što im se omogući da otkupe stanove koje koriste.

Porodice poginulih boraca oslobođene su plaćanja, dok ratni vojni invalidi imaju značajne popuste, pa stanove mogu privatizovati po simboličnoj cijeni.

Od ukupno 231 stana ,koji su dodijeljeni porodicama poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije, otkupljeno je 114, a u toku je otkup još tridesetak stanova.

U Odjeljenju za boračko-invalidsku zaštitu Grada Bijeljina kažu da još ima porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida koji nemaju riješeno stambeno pitanje i da očekuju novi konkurs već početkom naredne godine.

Milenko Konculić samohrani otac, čija je imovina u selu Babice u federalnoj opštini Lukavac uništena, očekuje da će do kraja godine otkupom stana, koji mu je dodijeljen prije dvije godine, konačno obezbijediti sopstveni krov nad glavom za sebe i sina.

"Otkupom stana više ne bih bio podstanar. Dosada samsamo za kiriju dao27.000 maraka", ističe Konculić.

Posljednjim konkursom u zgradi u naselju Pet jezera dodijeljena su 33 stana, a ranije je u okviru Programa Vlade RS izgrađeno još 198 stanova u ovom i naseljima Amajlije i Јanja.

Skoro polovina korisnika tokom prethodnih 12 mjeseci otkupila je stanove, ali ima i nezadovoljnih koji oklijevaju sa otkupom, jer nisu zadovoljni površinom stana.

U nadležnom odjeljenju gradske uprave za sada nemaju rješenje za ovaj problem.

Stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca raseljenih iz Federacije BiH u Bijeljini počelo je projektom koji je finansirao njemački GTZ u okviru koga je izgrađeno 222 stana.

Ovi stanovi sada se koriste kao alternativni smještaj i ne mogu biti otkupljeni, mada je među stanarima i dvadeset porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )