FOTO: Capital.ba

Šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler održaće danas i sutra u Bijeljini radni sastanak o ekonomskim reformama na kojem će učestvovati predstavnici EU, kreatori politika u BiH i ključni međunarodni partneri.

Zajednički radni sastanak održava se nakon što su entitetske vlade usvojile paket socio-ekonomskih reformi u oktobru prošle godine, koji je Savjet ministara usvojio u januaru.

Kreatori politika pozvani su da bi razgovarali o narednim koracima koji bi rezultirali napretkom u ispunjavanju zahtjeva EU, posebno u oblasti ekonomije, kao i u poboljšanju životnog standarda građana BiH, u skladu sa obavezama navedenim u paketu socio-ekonomskih reformi.

Krajnji ciljevi su poboljšanje poslovnog okruženja, podsticanje rasta i konkurentnost, depolitizovanje javnih poduzeća, reformisanje sistema zdravstvene zaštite i omogućavanje boljih prilika za mlade, žene i osjetljive kategorije stanovnika.

U decembru 2019. Savjet EU pozdravio je Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Osim 14 ključnih prioriteta utvrđenih u Mišljenju, BiH je pozvana da postigne dogovor i sprovede socio-ekonomske reformske mjere na svim nivoima vlasti u skladu sa političkim smjernicama Programa ekonomske reforme.

U okviru prijedloga za unapređenje procesa pristupanja, Evropska komisija je u februaru predložila jaču povezanost sa procesom programa ekonomskih reformi s ciljem ispunjavanja ekonomskih kriterijuma.

Iz Delegacije EU najavljeno je da su povodom sastanka u Bijeljini izjave za medije predviđene u 10.45 časova u Hotelu "Ras" u Etno-selu "Stanišići".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )