FOTO: SRNA

Predsjedništvo Saveza opština i gradova Republike Srpske konstatovalo je na današnjoj sjednici u Bijeljini da je potrebno održati zajednički sastanak Predsjedništva Saveza sa predsjednikom Vlade i ministrom finansija s ciljem pronalaženja mogućnosti da se lokalnim zajednicama nadoknade gubici od indirektnih poreza.

“Savez opština i gradova Republike Srpske pripremio je analitički dokument `Platforma za izmjene i dopune Zakona o budžetskom sistemu Srpske` s ciljem uspostavljanja ravnomjernijeg odnosa između prihoda koje se dijele između budžeta Vlade i opština i gradova”, saopšteno je iz Saveza opština i gradova Srpske.

Predsjedništvo je informisano od Ministarstva finansija da je početkom 2023. godine došlo do određenih odstupanja procijenjenih prihoda od indirektnih poreza koji pripadaju opštinama i gradovima u odnosu na prihode koji su planirani.
 
U saopštenju se navodi da, osim pada očekivanih prihoda od PDV-a, znatno opterećenje za lokalne budžete predstavljaju i povećani troškovi za električnu energiju za javnu rasvjetu.



Glavna tema današnje sjednice Predsjedništva Saveza opština i gradova Republike Srpske bila je “Informacija o troškovima električne energije za javnu rasvjetu i prihodima od indirektnih poreza u jedinicama lokalne samouprave”.
 
Predsjedništvo je razmatralo i pitanja primjene Zakona o zaštiti od požara, kao i potrebu utvrđivanja reprezentativnosti Saveza opština i gradova Republike Srpske, kao zastupnika interesa lokalnih zajednica.



Predsjedništvo smatra da je nedopustivo da se posebni kolektivni ugovori za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave potpisuju bez Saveza opština i gradova Republike Srpske u vezi sa čim je pokrenuta inicijativa za izmjenu Zakona o službenicima i namještenicima u organima jedinica lokalne samouprave.
 
Predsjedništvo se saglasilo da naredna redovna Skupština Saveza opština i gradova Republike Srpske bude održana tokom maja.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )