FOTO: Nezavisne.com

U Semberiji nema rasta broja zaraženih virusom korona, a od četiri lica koja su pozitivna na Kovid 19, troje se nalazi u karantinu u bijeljinskom Domu učenika i njihovo stanje je stabilno, bez bilo kakvih tegoba, saopšteno je na današnjem sastanku Štaba za vanredne situacije Grada Bijeljina.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić najavio je da će sva lica koja od danas budu ušla u BiH na graničnim prelazima Rača i Pavlovića most biti sprovedena u odgovarajuće karantine.

"Sva lica koja budu došla na navedene granične prelaze biće testirana i tu će sačekati rezultate nalaza. Oni koji su pozitivni biće smješteni u Dom učenika u Bijeljini, a lica kod kojih je test negativan moraće da provedu 14 dana u izolaciji u sali Osnovne škole 'Vuk Karadžić', gdje je za sada postavljeno 30 kreveta",  naveo je Mićić.

On je istakao da su u Domu učenika i sali Osnovne škole "Vuk Karadžić" obezbijeđeni svi uslovi za normalno funkcionisanje karantina, od hrane do higijenskog materijala.

"Obezbijedićemo još 30 kreveta u međuvremenu, a za to vrijeme nastavljamo i sa redovnom dezinfekcijom gradskih ulica, zajednica etažnih vlasnika, a apelujemo da svi radni prostori, na osnovu odluke Republičkog štaba za vanredne situacije, moraju biti dezinfikovani svaki dan", kaže Mićić.

Gradonačelnik Bijeljine najavio je da će u Agrarnom fondu biti uspostavljena telefonska linija putem koje će poljoprivrednici moći da dostave informacije o proizvedenoj robi, nakon čega će ih zaposleni u Fondu spojiti sa licima koja potražuju poljoprivredne proizvode.

"Stočna i Kvantaška pijaca su zatvorene i zato moramo da obezbijedimo kontakte među proizvođačima i kupcima. Na ovaj način, ljudi će direktno moći da odu do domaćinstava u semberskim selima i obave kupoprodaju",  kaže Mićić.

On je dodao da je Kol-centar u Bijeljini juče kontaktiralo 25 osoba i da su obavljene četiri kućne posjete.

Prema riječima direktorke Bolnice "Sveti Vračevi" Milice Lovrić 62 osobe u Semberiji se nalaze u kućnom karantinu, a do sada je obavljeno 30 testiranja na virus korona.

"Dvadeset nalaza je negativno, četiri pozitivno, a za šest lica čekamo rezultate. Molim građane za strpljenje, iskrenost i odgovornost. Preporuka Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske je da vršimo testiranja na osnovu indikacija koje postavljaju epidemiolog i infektolog, tako da i dalje ne možemo uzimati uzorke od osoba koje to same žele ili su samo uplašene", rekla je Lovrićeva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )