FOTO: InfoBijeljina

U Bosni i Hercegovini je u prva tri mjeseca ove godine nastavljen trend povećanja broja umrlih u odnosu na broj rođenih. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, od januara do marta u BiH rođeno je 6.189 djece, a umrlo je 10.249 osoba.

Od ovog broja, njih 5.793 osobe umrle su u FBiH. Prostom računicom dođe se do podatka da svakog dana umre čak 113 osoba.

Nastavljen trend
Federalni zavod za statistiku objavio je nedavno podatke prema kojima je u prvih šest mjeseci 2019. u Federaciji umrla čak 10.861 osoba!

Alarmantan je podatak da, kad se sumiraju svi podaci do juna, čak devet kantona u Federaciji u ovoj godini nije imao veći broj rođenih od broja umrlih. Samo je u Srednjobosanskom kantonu u junu rođeno više osoba nego što je umrlo.

Sociolog Amer Osmić s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu kazao nam je da se nastavio trend sve većeg umiranja građana, a manjeg rađanja. Alarmantno je to, ali će se taj broj, prema procjenama, nastaviti povećavati.

– Narednih godina doći će do izražaja konstantan odlazak stanovništva u dobi od 18 do 35 godina. Mladi odlaze, u inostranstvo i zasnivaju porodice. Nažalost, još nemamo pronatalitetnu politiku, koja bi odgovorila adekvatno na sve ono što nas je pogodilo u posljednjih nekoliko godina – kaže Osmić.
Ističe da će se taj domino-efekt osjetiti još više u narednih godinu-dvije. Sada, kaže, dolaze do izražaja podaci o odlasku mladih, koji se bilježi već tri ili četiri godine.

Prosječna starost
– Bosna i Hercegovina je ostala bez 150.000 stanovnika, i to u onom najreproduktivnijem periodu. Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, prosječna starost iznosila je oko 40 godina. Mi već znamo da nam je taj prosjek znatno veći upravo zato što odlazi mlado stanovništvo – zaključio je Osmić.

U Posavini samo troje djece u martu
Ako se pogledaju područja u FBiH gdje se rađa najmanje djece, a gdje umire najviše osoba, evidentno je da su to oni krajevi odakle se iseljava najviše stanovnika BiH.

Naprimjer, u Posavskom kantonu ove godine rođeno je 52 djece, a u martu samo troje, što predstavlja opasnost da BiH ubrzano postane zemlja staraca.

U 2018. godini rođeno je 28.555 djece, što je najmanje u posljednjih 10 godina, od kada su dostupni podaci Agencije za statistiku BiH. Godinu ranije, rođeno je 29.158 beba, a 2016. još više, 29.276.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )