FOTO: citymagazine.rs

Prvi u svijetu koncert sa mobilnim telefonima biće premijerno izveden u Beogradu, u dvorani Beogradske filharmonije, 27. juna, pod nazivom “PHONES:ON – new music with smartphones”.

Koncert je jedinstven u svijetu po tome što djela slučajno mogu, ili namjerno traže da se izvode uz različite načine upotrebe pametnih mobilnih telefona. Tako telefoni služe kao izvor zvuka, prikazuju note, šalju i dobijaju uputstva, diriguju, sviraju, osvjetljavaju lica izvođača, fotografišu, prikazuju video sadržaj i koriste različite aplikacije. Publika takođe učestvuje u nastupu, tokom određenih kompozicija, služeći se svojim telefonima i prateći uputstva sa scene.

Autor i inicijator projekta, Maja Bosnić, kompozitor iz Beograda, već treću godinu aktivno istražuje mogućnosti upotrebe pametnih telefona u toku muzičkog izvođenja na sceni.

Do sada je napisala dvije kompozicije za muzičare sa telefonima i mobilnim aplikacijama, izvedene na festivalima nove muzike u Darmštatu i Gracu, kao i jedan interaktivni performans za publiku sa pametnim telefonima, premijerno izveden na festivalu CTM u Berlinu početkom ove godine.
Kako bi se tokom “PHONES:ON” koncerta publici predstavilo što više različitih upotreba telefona na sceni, na programu su još kompozicije Dženifer Volš (Irska), Johanesa Krajdlera (Nemačka), Davida Helbiha (Nemačka/Belgija), Andreje Andrića (Srbija/Danska) i 4/phones kolektiva čiji su članovi Maja Bosnić (Srbija), Huan Olaja (Kolumbija), Justina Stasiovska (Poljska), Hasan Mašni (Palestina) i Tomi Herseta (Indonezija).

Za produkciju ovog jedinstvenog koncerta, formiran je ansambl od šest profesionalnih muzičara sa dugogodišnjim iskustvom u izvođenju savremene muzike, a među kojima su: Jelena Vujnović (flauta), Jovan Savić (truba), Maja Bosnić (klavir), Branko Džinović (harmonika), Tamara Marinković Tomić (viola), Boban Stošić (kontrabas), kao i Arsenije Savić (laptop).

“PHONES:ON” – nova muzika sa pametnim telefonima predstavlja nov model muzičkog stvaralaštva, koji pomaže u popularizaciji savremene umjetničke muzike, razvoju nove publike i unapređenju savremene muzičke scene Srbije. Premijerno izvođenje biće izvedeno u Beogradu u dvorani Beogradske filharmonije, 27. juna 2019. godine, nakon čega će početi turneja unutar Srbije, zatim po zemljama regiona, Balkana i konačno cijele Evrope, piše Danas.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )