FOTO: null

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u utorak na pres konferenciji da će zapadni partner uložiti 300 miliona evra kapitala u Banku Srpske, što će pomoći RS da servisira svoje obaveze i smanji zavisnost od MMF-a.

Kako javlja novinar „Nezavisnih  novina“, Dodik je rekao da  reformska agenda koju forsira MMF nije dobra za BiH jer isključivo vodi računa o interesima stranaca zbog čega je važno da RS ostvari finansijsku nezavisnost.

Predsjednik Dodik je dodao da su vlasti RS direktno u kapital te banke uložili 35 miliona KM a da će za 74 odsto kapitala dobiti 17 miliona evra i ostati vlasnici 25 odsto kapitala čime bi RS mogla da utiče na kapitalne odluke u banci te da možda kasnije dogovora prodaju svog udjela.

Dodik je najavio da će početkom naredne sedmice održati konsultacije sa predstavnicima RS u zajedničkim organima i sa parlamentarnim strankama iz RS o rezoluciji Velike Britanije o Srebrenici za koju je rekao da je štetna i za interese Srba i RS.

Rekao je da će o istoj temi u petak riječi biti i na zejedničkoj sjednici vlada RS i Srbije.

Govoreći o najavljenom poskupljenju struje u RS, Dodik je rekao da je taj potez nužan iz više razloga, ali se složio da odluka bude suspendovana budući da je članovima Regulatorne komisije istekao mandat.

Rekao je da bi tu temu trebali razmotriti na nekoj od sjednica NSRS nakon usvajanja novog zakona o električnoj energiji, i nakon izbora novih članova regulatorne agencije.

Dodik je rekao da će BiH izgubiti preko milijardu maraka zbog stupanja Sporazuma za stabilizaciju i pridruživanje i kritikovao EU što, kako je rekao, štampa evro bez pokrića a od BiH traži da konvertibilna marka bude pokrivena evrima, s tim da bi i na tom osnovu BiH mogla odštampati dodatne dvije milijarde maraka jer, kako je objasnio, BiH ima milijardu evra više nego što je pokriveno markama.

Odgovarajući na pitanje o bošnjačkom jeziku u osnovnim školama u RS, Dodik je rekao da Bošnjaci imaju pravo da svoj jezik nazivaju bosanskim ali da nemaju pravo da nameću Srbima da taj jezik zovu bosanski.

Naime, objasnio je da sve što ima prefiks bosanski mora dobiti saglasnost sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Naveo je da Ruska Federacija nije odustala od kredita RS, dodajući da je politička odluka već donesena ali da se sada traže tehnički načini da se on sprovede.


Naredne sedmice sastanak svih predstavnika Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će naredne sedmice, u utorak ili u srijedu, pozvati sve nosioce odgovornih funkcija u Republici Srpskoj i predstavnike Srba u institucijama BiH na zajedničke konsultacije u vezi sa prijedlogom rezolucije o Srebrenici.

Dodik je naglasio da će o načinu na koji će se reagovati na prijedlog ove rezolucije razgovarati i sa svim parlamentarnim strankama iz Republike Srpske.

"Prijedlog rezolucije smatramo nepotrebnim jer ne donosi ništa dobro BiH, dalje destabilizuje situaciju u BiH i ne doprinosi pomirenju", izjavio je predsjednik Srpske na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je rekao da se u okviru ove teme obavljaju i konsultacije sa nekim zemljama članicama Savjeta bezbjednosti UN, a o tome će biti riječi i na zajedničkoj sjednici vlada Srpske i Srbije u petak, 26. juna u Beogradu.

"Pokušaću da se dogovorim sa predstavnicima srpskog naroda na nivou BiH da zajedničkim pismom obavijestimo generalnog sekretara UN i predsjedavajuću Savjeta bezbjednosti o neprihvatljivosti jednog takvog prijedloga i lošim namjerama predlagača", istakao je Dodik.

Dodik smatra da Britanci, posredstvom nekadašnjeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna i pojavom ove rezolucije, nisu bili usmjereni na pomirenje u BiH.

"Činjenica da nijedan organ BiH neće biti u prilici da podrži taj prijedlog rezolucije govori o tome koliko je to nepotrebno za BiH", istakao je Dodik i poručio da ignorisanje jedne takve situacije pokazuje da BiH nije ono čemu teže oni koji predlažu ovakve rezolucije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )