FOTO: null

Sarajevo - U regionalnoj akciji Federalne uprave policije "Balkanski okidač" oduzeta je veća količina eksploziva, oružja i municije. Tom prilikom saslušano je 12 osoba i pretreseno isto toliko lokacija na području FBiH.

Identitet osumnjičenih od kojih je oduzeto oružje juče nije bio saopšten.

Kako saznajemo, cilj ove akcije bio je sprečavanje krijumčarenja oružja i eksplozivnih naprava u zemlje zapadne Evrope radi njihovog eventualnog korišćenja u terorističkim napadima.

Prema nepotvrđenim informacijama, na meti pretresa bile su osobe koje se odranije dovode u vezu sa nedozvoljenim držanjem i švercom oružja ili eksplozivnih materija.

Policija je od 17. do 19. aprila ove godine pretresla 12 lokacija, gdje je pronašla i oduzela više od deset pušaka, nekoliko ručnih bombi, veću količinu municije različitog kalibra i druge predmete koji se dovode u vezu sa izvršenjem različitih krivičnih djela.

U Federalnoj upravi policije rekli su da su pretresene lokacije na području Hercegovačko-neretvanskog, Srednjebosanskog, Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona.

- Akcija je izvedena pod nadzorom nadležnih tužilaštava i po naredbi sudova iz tih kantona - kazali su u FUP-u.

Dodali su da su u pretresu, pored policije iz BiH, učestvovali i pripadnici policije iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Ova regionalna akcija sprovedena je po iniciranju Generalnog sekretarijata Interpola i podrške Evropola.

Prema nezvaničnim informacijama, privedena lica su nakon saslušanja u tužilaštvima puštena na slobodu, a protiv njih biće podnesen izvještaj za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Uprkos našim naporima, do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske" nismo uspjeli saznati da li je sprovođenje ove akcije u drugim državama regiona imalo rezultata.

Da je BiH plodno tlo za ilegalno oružje, koje sve češće dospijeva na crno tržište zemalja regiona, govori i podatak da se došlo do saznanja da oružje koje je korišćeno u terorističkim napadima u Francuskoj potiče sa područja BiH i Srbije, odnosno da je proizvedeno u bivšoj Jugoslaviji. "Kalašnjikovi", koji su tada korišćeni, napravljeni su u fabrici "Zastava oružje", a čaura pronađena poslije napada na redakciju "Šarli Ebdo" proizvedena je u fabrici "Igman" u Konjicu.

SIPA

Koliko je u BiH i ranije rađeno na suzbijanju šverca ilegalnog naoružanja govori i više akcija koje je sprovela Agencija za istrage i zaštitu (SIPA). Među većim akcijama u posljednjih nekoliko godina je "Mec", gdje su u vozilu bh. registarskih oznaka u francuskom gradu Mec pronađene puške i municija. Uhapšeno je jedno lice sa područja Velike Kladuše. U akciji "Pink" u Parizu je uhapšeno pet državljana BiH, koji su u vozilu krili više "kalašnjikova", automatske puške, pištolje i pripadajuću municiju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )