FOTO: null

Prvi put u Bosni i Hercegovini, u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, izvedena je i u rutinsku praksu stavljena nova metoda za tretman tumora jetre bez operacije.

Prva pacijentica se uspješno oporavlja nakon zahvata koji je trajao samo 20 minuta, a ona je u bolnici samo prenoćila.

Riječ je o Amiri Hadžimehmedović, sedamdesetosmogodišnjoj penzionerki, koja godinama ima hepatitis C, odnosno, tumor jetre. Stanje joj se pogoršalo u proljeće i doktori su joj predložili klasičnu operaciju, a ona je to odbila i otišla na more.

Kako kaže, tamo je koristila isključivo mediteransku kuhinju i pravilnom ishranom tumor je smanjila.

Nakon kontrole, doktori su joj predložili rutnski zahvat sa novom opremom i tumor od dva centimetra se smanjio za 80 odsto.

"Ja se odlično osjećam. Samo me je malo boljelo, znate. Rekli su mi, upozorili su me, bit će bolovi i to čak do mjesec dana. Međutim, došla sam kući nakon što sam u bolnici prenoćila, rekla sam ujutru da sam divno spavala. Samo malo kao da me nešto probada", priča Amira.

Po riječima doktora Nermina Salkića, ova metoda nije nova u UKC-u Tuzla, već je samo poboljšana novim iglama koje bolje raspršuju apsolutni alkohol po bolesnom tkivu i učinak je od 90 do 100 odsto.

"Kao i sve ostale ablativne procedure, otprilike, stopa recidiva, stopa povratka tumora je oko 50%. To su svjetske statistike. Međutim, prednost ove procedure je da je možete raditi onoliko puta koliko je potrebno da postignete terapijski efekat", kaže ovaj internista gastroenterolog i dodaje da se ovom metodom, koja je odavno zaživjela u svijetu, liječi samo određena grupa pacijenata.

"Moram napomenuti da ovo nije procedura za svakoga. Ovo se radi na odabranoj grupi pacijenata koji nisu za operativni tretman. Dakle, to su pacijenti kod kojih su tumorske mase do pet centimetara, koje nisu blizu velikih krvnih sudova", pojasnio je doktor.

Pacijenti iz BiH koji imaju zdravstveno osiguranje mogu dobiti besplatno ovaj zahvat u UKC-u Tuzla. Inače, ovo liječenje se plaća nekoliko hiljada eura u inostranstvu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )