FOTO: null

Agencija za osiguranje RS dostavila je tužilaštvima informacije o poslovanju ,,Bobar osiguranja,, Bijeljina i ,,Dunav osiguranja,, Banjaluka zbog sumnje da su radili nezakonito.

U Okružnom tužilaštvu u Bijeljini su potvrdili da su od Agencije za osiguranje primili informaciju o poslovanju "Bobar osiguranja" od početka 2008. do kraja prošle godine.

- U informaciji je navedeno da u ovom društvu postoji manjak za pokriće tehničkih rezervi od 4,73 miliona KM. Tužilaštvo je tu informaciju proslijedilo Centru javne bezbjednosti Bijeljina sa zahtjevom za provjeru navoda i prikupljanje potrebnih podataka - kazali su u tužilaštvu.

Sam nedostatak novca za pokriće tehničkih rezervi ne predstavlja krivično djelo, ali je posljedica nezakonitih radnji koje su preduzimane u "Bobar osiguranju", zbog čega je i podnesena prijava tužilaštvu.

- Društvo može doći u poziciju da mu nedostaje novac za pokriće tehničkih rezervi, a da nije kršilo zakon, ali "Bobar osiguranje" se drugim nezakonitim radnjama dovelo u tu poziciju - rekao je sagovornik "Glasa Srpske" iz osiguravajućeg sektora.

"Bobar osiguranje" je vlasnički povezano sa propalom Bobar bankom, zbog čega je Agencija za osiguranje u tom društvu prošle godine sprovela i vanredni nadzor. Da bi se izvuklo iz problema "Bobar osiguranje" pokušava da putem emisije akcija prikupi sedam miliona KM i ojača kapital. Ovo osiguravajuće društvo raspisalo je javni poziv za upis i uplatu akcija, koja počinje 1. jula.

U Okružnom tužilaštvu u Banjaluci su potvrdili da su primili prijavu Agencije za osiguranje RS u vezi sa "Dunav osiguranjem", ali detaljnije informacije nisu mogli da daju.

- Taj predmet je u radu i u fazi provjera navoda iz podnesene prijave - kazali su u tužilaštvu.

"Dunav osiguranje" je nedavno obavilo dokapitalizaciju u iznosu od dva miliona evra, zbog ispunjavanja regulatornih standarda Agencije za osiguranje, jačanja tehničkih i garantnih rezervi i poboljšanja poslovanja. Ovo društvo planira početkom trećeg kvartala novu dokapitalizaciju vrijednu milion evra. Direktor "Dunav osiguranja" Stevo Aničić kazao je da će time u potpunosti ispuniti zakonom propisane uslove za obavljanje osiguranja.

Direktor Agencije za osiguranje RS Božana Šljivar kazala je ranije "Glasu Srpske" da je Agencija obavijestila nadležna tužilaštva zbog sumnje da su se pojedina društva bavila nezakonitim poslovima.

- To su uglavnom bili pojedini ugovori putem kojih se odlijevao novac iz društava za osiguranje, sa sumnjom da se radi o nezakonitim poslovima. Naše sumnje su da se tu radi o fingiranim pravnim poslovima. Neke do tih transakcija su bile i sa povezanim licima, tako da smo o tome obavijestili tužilaštvo - kazala je Šljivar.


"Aura osiguranje"

U Okružnom tužilaštvu Banjaluka su istakli da su postupali i na osnovu prijave koju je Agencija za osiguranje RS 2013. godine podnijela u vezi sa poslovanjem "Aura osiguranja" iz Banjaluke. U tom predmetu u novembru 2014. godine donesena je naredba o nesprovođenju istrage, jer nije bilo dovoljno dokaza da je počinjeno krivično djelo.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )