FOTO: null

Osnovni sud u Bijeljini izrekao je danas Momiru Iliću presudu od šest mjeseci do četiri godine vaspitno-popravnog doma zbog ubistva maloljetnog Stanka Gligorevića, jer je okarakterisano kao ubistvo u nehatu.

"Sud je izrekao odluku kojom je utvrdio da je ubistvo Gligorevića učinjeno iz nehata, kao niži stepen krivice", rekao je novinarima nakon izricanja presude Bojan Stojanović, advokat porodice Gligorević.

To znači, kaže Stojanović, da je Sud na osnovu karakterizacije krivičnog djela izrekao mjeru upućivanja u vaspitno-popravni dom od šest mjeseci do četiri godine jer se, prema njegovim riječima, ta mjera uvijek izriče na takav način, a provjerava se svakih šest mjeseci.

"Po potrebi sud odlučuje da li tu mjeru treba održati na snazi ili skratiti ili pak zamijeniti nekom blažom mjerom", rekao je Stojanović.

On kaže da ovakvom odlukom oštećeni ne mogu biti zadovoljni, te da ostaje drugostepeni postupak.

"Tužilaštvo je već najavilo da će u ovom predmetu podnijeti žalbu", rekao je Stojanović.

On kaže da se detaljno obrazloženje ovakve odluke može očekivati tek kada Sud napravi pisani otpravak presude, što je najavljeno za osam dana.

Tužilac Okružnog tužilaštva Bijeljina Danica Stjepanović, koja radi na slučajevima koji se odnose na maloljetnike, kaže da je presuda koju je Osnovni sud objavio razočaravajuća.

"Ovakva odluka Suda je nepravedna. Tužilaštvo će uložiti žalbu", rekla je Stjepanovićeva.

Ona očekuje da će, nakon što Tužilaštvo uloži žalbu, Okružni sud imati više sluha i da će utvrditi ovo djelo nije počinjeno iz nehata.

"Očekujem da će Okružni sud uvažiti naše dokaze da je ovo djelo počinjeno sa direktnim umišljajem", rekla je Stjepanovićeva.

Ona je podsjetila da, iako je u februaru Momir Ilić postao punoljetan, ubistvo je počinio kao maloljetno lice, zbog čega se postupak vodio prema zakonu za maloljetnike koji ih, kaže, štiti.

"Ovo danas nije bilo samo suđenje Iliću, ovo je danas bilo suđenje za ubistvo jednog djeteta. Svi smo, manje-više, roditelji i svi moramo zajedno dići glas da bismo zaštitili djecu", rekla je Stjepanovićeva, koja se prije izricanja presude pridružila građanima u mirnim protestima.

Stric ubijenog Stanka Gligorevića, Đorđe Gligorević najavio je žalbu na ovu presudu za koju kaže da je "nevjerovatna".

"To je slika države u kojoj živimo i njenih zakona", rekao je novinarima Gligorević.

Nakon izricanja presude više od stotinu drugara ubijenog Stanka Gligorevića krenulo je prema zgradi suda, noseći transparente i zahtijevajući maksimalnu kaznu zatvora za ubicu.

Petnaestogodišnji Stanko Gligorević ubijen je 6. juna prošle godine u dvorištu Osnovne škole "Knez Ivo od Semberije". Na njega je iz pištolja pucao tada sedamnaestogodišnji Momir Ilić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )