FOTO: null

Premijer Republike Turske Binali Jildirim, koji boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini, odgovarao je na pitanja bh. novinara s kojima se danas družio u Sarajevu.

Na pitanje u vezi s projektom autoputa koji će spojiti Beograd i Sarajevo, Jildirim je podsjetio na sastanak turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem u Istanbulu, održan krajem janura ove godine.

Ponovio je da će predsjednik Turske sredinom godine posjetiti BiH, kada će biti poznato više detalja o ovom projektu, odnosno koliko će koštati, na koji način će biti realizovan i kako će biti obezbjeđena sredstva za gradnju.

Ipak, Jildirim je rekao kako bi bilo nepravedno kada bi se ova posjeta stavila samo u okvir projekta autoputa Beograd - Sarajevo. Prema njegovim riječima, to je samo jedan od projekata koji će ojačati saradnju s Turskom.

Kada je riječ o trgovinskim odnosima BiH i Turske, Jildirim je rekao da prate rastuću putanju.

"U ovoj godini je po prvi put uvoz iz Bosne prerastao naš izvoz u ovu zemlju. U narednom periodu ćemo raditi na jačanju naših trgovinskih odnosa", rekao je Jildirim.

Premijer Turske je još jednom potvrdio podršku njegove zemlje BiH na putu ka članstvu u NATO. Na pitanje novinara o ruskom uticaju na BiH, te da li bi se uskoro mogla očekivati aktivacija MAP-a, Jildirim je rekao:

"Rusija navodi da bi aktivacija MAP-a u BiH, preko Srbije mogla otvoriti put nestabilnosti, te je moguće da zbog toga može odugovlačiti sa punopravnim članstvom u NATO. Ali, mi vidimo želju države i naroda BiH za ulaskom u NATO, stoga ćemo nastaviti pružati podršku BiH", rekao je Jildirim.

O odnosima Turske s Rusijom i Sjedinjenim Američkim Državama u kontekstu dešavanja u Siriji, Jildirim je podsjetio na posljednje izjave američkog predsjednika Donalda Trampa, koji ja najavio povlačenje američke vojske iz Sirije.

"Mi shvatamo da će time biti obustavljena podrška terorističkim organizacijama. Turska i SAD su već duže vrijeme saveznici unutar NATO, imamo saradnju u raznim oblastima. SAD ne treba da bude zemlja koja će praviti izbor između Turske i terorističkih organizacija i mi mislimo da ona to nije", rekao je Jildirim. 

Kada je riječ o odnosima s Rusijom, Jildirim naglašava da nema ništa prirodnije od dobrih odnosa Rusije i Turske.

"Naši odnosi s Rusijom trebaju se smatrati kao prednost u kontekstu BiH, ali i zemalja cijelog Balkana. Dobri odnosi s Rusijom će se pozitivno reflektovati i na regiju. U kontekstu BiH, naši dobri odnosi s Rusijom biće povod za poboljšanje prilika u ovoj zemlji", rekao je Jildirim, naglasivši kako dobri odnosi ne moraju značiti loše odnose sa SAD-om, jer, kako je dodao, svi ti odnosi imaju svoje dimenzije.

"Ono što mi želimo jesu održivi mir i stabilnost na Balkanu, na Bliskom istoku i drugim regijama", podvukao je turski premijer.

Na kraju razgovora s bh. novinarima Jildirim se osvrnuo i na opasnost od terorističke organizacije FETO, koja stoji iza pokušaja puča u Turskoj u julu 2016. godine.

Jildirim je istakao kako je FETO teroristička organizacija koja djeluje u 160 zemalja svijeta, uključujući i zemlje Balkana. Prema riječima Jildirima, vrlo je bitno da se pripadnici ove organizacije ne posmatraju kao bezopasni.

"Umovi kojima se oni koriste, nisu njihovi umovi. Oni su svoje umove prodali. Oni zapravo djeluju kao obavještajne službe pojedinih imperijalističkih sila. Terorističke organizacije poput PKK vrše terorističke aktivnosti na način da otvoreno pokazuju neprijateljstvo prema islamu, dok je slučaj FETO da oni djeluju na jedan skriven način. A to rade tako što koriste islamske vrijednosti. Infiltriraju se među vas, žive s vama, na isti način kao i vi, ali njihovim glavama upravljaju drugi", kazao je Jildirim.

Jildirim je upozorio kako BiH mora biti oprezna s FETO, te obratiti pažnju na to kako ova organizacija djeluje i kako se finansira. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )