FOTO: N1

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u nedjelju da bi se 100.000 mrtvih od posljedica koronavirusa u SAD-u moglo smatrati "dobro obavljenim poslom", te najavio odustajanje od ranijeg plana ponovnog pokretanja privrednih aktivnosti do sredine aprila, prenose agencije.

Na konferenciji za novinare u Bijeloj kući Trump je rekao da je njegova administracija snizila svoje ranije procjene potencijalnih smrti u SAD-u od covida-19 s prethodnih 2,2 miliona, te ocijenio kako bi, ukoliko Sjedinjene Države uspiju taj broj ograničiti na 100 hiljada, to značilo da je odrađen odličan posao.

"Ako bismo uspjeli zadržati tu brojku na rečenih 100 hiljada, to je užasan broj, možda čak i na manje ... Tako da imamo između 100 i 200 hiljada, onda smo svi zajedno napravili odličan posao", rekao je Trump, prenosi dpa.

Svoju raniju izjavu kako želi da privreda bude ponovo pokrenuto do Uskrsa, 12. aprila, nazvao je "ambicioznom". "Do Uskrsa bismo trebali dosegnuti vrhunac i polako početi silaznu putanju i to, nadam se, značajno", rekao je američki predsjednik.

Smjernice o socijalnom distanciranju vezanom za pandemiju, koje su uvedene na dvij sedmice i trebale isteći sledeće sedmice, produžio je do 30. aprila. "SAD produžuje smjernice do 30. aprila radi zaustavljanja širenja koronavirusa. Ništa nije gore od preuranjenog proglašenja pobjede", izjavio je Trump, prenosi Reuters.

Broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Sjedinjenim Državama, prema podacima Univerziteta Johns Hopkins, iznosi 142.106. Ukupno je 2479 ljudi dosad umrlo od posledica covida-19, a oporavljenih je slučajeva 2686.

"Stopa smrtnosti svoj će vrhunac najvjerovatnije zabilježiti za dvije sedmice", izjavio je Trump. Amerikancima je poručio: "Što se budete bolje ponašali, brže će se okončati ova noćna mora".

Ranije u nedjelju, direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti Anthony Fauci izjavio je za CNN da će pandemija, ukoliko mjere suzbijanja njenog širenja ne budu uspješno provedene, vjerojatno odnijeti između 100 i 200 hiljada života u SAD-u.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )