FOTO: null

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da kod nekih roditelja sigurno postoji strah da šalju djecu u školu zbog rizika od zaraze virusom korona, te poručila da su sve institucije uključene u zaštitu zdravlja učenika i nastavnika.

Trivićeva je naglasila da je Ministarstvo spremno da traži najbolje rješenje i ukoliko bude bojkota nastave.

Ona je napomenula da kod pojedinih roditelja postoji strepnja da dijete šalju u školu, iako rizik od zaraze postoji i na drugim javnim mjestima gdje djeca svakodnevno borave, na igralištima, u parkovima i slično.

"Nije sporno da djeca pohađaju nastavu na daljinu, ali smatram da za tim neće biti potrebe. Za djecu sa hroničnim bolestima, kao i za one na bolničkom liječenju biće obezbijeđena nastava na daljinu", rekla je Trivićeva za "Glas Srpske".

Ona je podsjetila da je na jučerašnjoj sjednici Vlada donijela odluku da đaci 1. septembra sjedu u školske klupe, ali da su roditelji ili staratelji dužni da svaki dan djeci, pred polazak u školu, izmjere tjelesnu temperaturu, te da na osnovu toga odluče da li će ih slati u školu.

"Zaposleni u školama će morati, pred ulazak svake grupe đaka u školu, da dezinfikuju kompletne prostorije. U slučaju da se razviju simptomi korona virusa kod nekog od učenika, u toku održavanja nastave, o tome će se odmah obavijestiti roditelji, a učenik će biti smješten u izolovanu prostoriju gdje će sačekati roditelje", objasnila je Trivićeva.

Ona je dodala da će školski čas trajati maksimalno 30 minuta, a u školama sa većim brojem djece 20 minuta.

Osim toga, navela je ona, djeca će biti podijeljena u grupe od po 15 đaka, a između dvije smjene biće minimalna pauza od 15 minuta, radi dezinfikovanja školskih klupa i prostorija.

"Odmori će trajati pet minuta između svakog časa. Da se ne bi grupisali u prodavnicama, preporuka je da đaci užinu nose od kuće. Skraćeni časovi i nastava u više grupa neće biti dodatno opterećenje za prosvjetne radnike, jer će oni i dalje imati 40-očasovnu radnu sedmicu", rekla je Trivićeva.

Prema njenim riječima, Ministarstvo prosvjete ima organizovan plan za izvođenje nastave na daljinu u slučaju da se pogorša epidemiološka situacija.

"Pratićemo situaciju i na osnovu toga donositi odluke. Strah od virusa korona je neizbježan, ali sve institucije Republike Srpske uključene su u zaštitu zdravlja đaka i nastavnika, zbog čega poručujemo roditeljima da šalju djecu u školu i da zajedničkim snagama i odgovornošću smanjimo rizik od zaraze", rekla je Trivićeva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )