FOTO: infobirac.com

Ministarstvo prosvjete i kulture RS usmjereno je na unapređenje cjelokupnog vaspitno-obrazovnog sistema i praćenje razvojnih procesa, u skladu sa savremenim društvenim tokovima i potrebama, kaže ministarka Natalija Trivić i dodaje da je sazrelo vrijeme da se sva stručna i obrazovna javnost uključi u reformu obrazovanja.

– Cilj nam je da poboljšamo dignitet samih obrazovnih ustanova, te da učenici koji završavaju osnovnu i srednju školu imaju željeni nivo znanja, te da uvedemo nove metode u izvođenju nastave. Radićemo na reviziji postojećih i na novim nastavnim planovima i programima – rekla je Trivićeva na sastanku sa direktorima osnovnih i srednjih škola o reformi obrazovanja.
Prema njenim riječima, suština svih reformskih procesa koji predstoje usmjerena je prevashodno na učenike, ishode učenja, znanja koja se mogu primijeniti u praksi, iteraktivnu nastavu.

– Suština je u tome da učenici treba da imaju određene vještine i kompetencije prilagođene potrebama tržišta rada kod nas i u cijelom svijetu. Paralelno će se raditi na uvođenju novih tehnologija i usklađivanju nastavnog procesa sa njima, ne zanemarujući važnost nastavnika u realizaciji cjelokupnog vaspitno-obrazovnog procesa. U tom smislu, opredijeljeni smo da usvršavamo njihov rad, pa ćemo nastavni kadar i stručne saradnike edukovati u kontinuitetu. Sa Odborom za reformu obrazovanja i stručnim timovima za reformu na svim nivoima obrazovanja, od predškolskog do srednjeg, od septembra ulazimo u važan proces, koji će pratiti donošenje nove strategije razvoja obrazovanja, te novi zakonski i podzakonski akti – poručila je Trivićeva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )