FOTO: null

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, te načelnici opština Ugljevik Vasilije Perić i Lopare Rado Savić potpisali su danas u Bijeljini sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede u okviru Projekta integrisanog lokalnog razvoja vrijednog 150.052 KM.

Ovaj projekat predstavlja zajedničku inicijativu Vlade Švajcarske i UNDP-a u BiH i vrijedan je 150.052 KM, od kojih opštine učestvuju sa 50 odsto. 

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić istakao je da potpisivanje sporazuma predstavlja početak saradnje ove tri opštine, te da je danas formiran i međuopštinski savjet. 

"Riječ je o izgradnji 24 plastenika za poljoprivredne proizvođače čime ćemo povećati plasteničku proizvodnju otprilike za tri odsto", rekao je Mićić. 

On je dodao da je danas uspostavljen i međuopštinski savjet koji bi trebalo da u narednom periodu pomogne da se od IPA-fondova povuku značajnija sredstva. 

Mićić je naveo da će lokalne zajednice, zajedno sa danas formiranim savjetom, raspisati javni poziv za poljoprivredne proizvođače koji namjeravaju da se bave plasteničkom proizvodnjom. 

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić istakao je da je poljoprivredna proizvodnja veoma važna za regiju Semberije, te da će današnji sporazum omogućiti bolje uslove za razvoj poljoprivrede. 

"Ovaj projekat namijenjen je konkretno za razvoj plasteničke proizvodnje, a predviđeno je da će plastenička proizvodnja ovom pomoći UNDP-a biti povećana za tri odsto na području tri opštine. Savjet za poljoprivredu će umnogome pomoći u daljoj saradnji i razmijeni iskustava, što će doprinijeti razvoju poljoprivredne proizvodnje", rekao je Perić. 

On je naveo da još nije poznato koliko u Ugljeviku ima zainteresovanih za plasteničku proizvodnju, te da će taj posao biti realizovan preko ugljevičke Agencije za razvoj malih i srednjih preuzeća. 

Načelnik opštine Lopare Rado Savić rekao je da ova opština nema razvijenu plasteniču proizvodnju, te da posjeduje tek šest plastenika. 

"Ovaj sporazum za nas predstavlja prvi pravi organizovani početak te proizvodnje i nadam se da ćemo u tome uspjeti", rekao je Savić i dodao da je riječ o plastenicima koji imaju po 400 metara kvadratnih. 

Predstavnik Regionalne kancelarije UNDP-a Saša Slijepčević rekao je da projekat predstavlja novi pristup u rješavanju problema sa kojim se tri opštine susreću u oblasti poljoprivrede. 

"UNDP je obezbijedio određena sredstva za podizanje 24 plastenika ukupne površine 9.600 metara kvadratnih", naveo je Slijepčević.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )