FOTO: pixabay

Poslije nešto više od dva mjeseca pauze sportisti u Republici Srpskoj juče su se vratili treninzima, ali će na prve utakmice i zvanična takmičenja morati da sačekaju do 1. jula.

Dvorane i stadioni ponovo su živnuli uz poštovanje svih propisanih mjera koje su na snazi tokom pandemije virusa korona, uz akcenat na dezinfekciju i držanje socijalne distance. Međutim, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske juče je u odgovoru FS BiH još jednom stavilo do znanja da zbog trenutne epidemiološke situacije ne dozvoljava sportska takmičenja do prvog dana druge polovine 2020. godine. To praktično znači da će i savezi koji do sada nisu morati da proglase kraj sezone ili je ponište, jer je nemoguće da se lige završe na terenu. Da podsjetimo, Košarkaški savez BiH prvi je iz kategorije onih “većih” odlučio da stavi tačku na sezonu, promovisavši prema trenutnom plasmanu na tabeli Igokeu, odnosno Banoviće u šampione. Ovakav scenario bar do sada nisu slijedili ostali savezi, ali kako stvari stoje, moraće vrlo brzo da pronađu modus i kompromis za zelenim stolom.

Fudbal - Kraj na terenu samo u teoriji

Gotovo svi fudbalski klubovi u do sada tri održane video konferencije zalagali su se za nastavak sezone na terenu. Čak su se i članovi Izvršnog odbora FS BiH složili da bi se 6. juna lopta ponovo mogla zakotrljati premijerligaškim terenima, ali od toga neće biti ništa, s obzirom na dopis iz resornog ministarstva Srpske. Tračak nade ipak postoji ukoliko se prvenstvo nastavi i početkom jula jer je prvi čovjek UEFA Aleksandar Čeferin prije nekoliko dana izjavio da postoji mogućnost pomjeranja krajnjeg roka za završetak prvenstava, a koji je još uvijek 3. avgust. Ukoliko se to i desi, trebalo bi da rok bude značajno pomjeren jer je nemoguće odigrati preostalih 11 kola za četrdesetak dana.

Ranije je UEFA dala rok nacionalnim savezima da se najkasnije do 25. maja izjasne da li će nastavljati takmičenja ili će ona proglašena završenim. Ukoliko ne bude nastavka prvenstva Sarajevo će u kvalifikacije za Ligu šampiona, a Željezničar, Zrinjski i Borac u kvalifikacije za Ligu Evrope, jer ni Kup takmičenje nije privedeno do kraja. Čelnici FS BiH moraće da odluče i da li će Sarajevo biti proglašeno prvakom i hoće li biti ispadanja ili će liga biti proširena na 14 timova.

Rukomet - Pojedinci zaboravili za šta su glasali

Situacija u Premijer ligi za rukometaše trebalo bi da je kristalno jasna jer je 13 od 16 klubova podržalo prijedlog da Borac bude proglašen šampionom, a da iz lige ispadnu tri kluba baš onako kako je Upravni odbor donio odluku u septembru prošle godine. Međutim, predstavnici Iskre i Goražda koje prema trenutnom stanju sele u niži rang, protive se odluci za koju su svojevremeno digli ruku.

Predsjednik RS RS RS BiH Marinko Umičević više puta je ponovio da više neće biti ustupaka i da će se morati poštovati ono što je napisano na papiru. Sjednica Upravnog odbor RS BiH trebalo bi da bude održana do kraja sedmice, ali trenutno predsjedavajući Slobodan Zadro do dan danas nije poslao tačan dnevni red i prijedloge o kojima bi trebalo da se diskutuje. Jedno je sigurno, krajnji rok da se donese konačna odluka je kraj maja.

Odbojka - Najrealnije da nema šampiona

Situacija u Premijer ligi mnogo je komplikovana jer su klubovi počeli sa igranjem mini-liga za prvaka i za opstanak. Jedni su odigrali dvije, a drugi samo jednu utakmicu tako da je nemoguće odrediti konačan plasman. Sjednica Izvršnog odbora OS BiH trebalo bi da bude održana sutra, a kako saznajemo, postoji velika mogućnost da takmičenje bude završeno bez šampiona te da se rukovodstvo Saveza dogovori o nastupu klubova u CEV takmičenjima. Takmičenja u Republici Srpskoj najvjerovatnije će biti prekinuta i trenutni plasman na tabelama biće uzet kao konačan.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )