FOTO: pixabay

Želite da uposlite mozak? Počinjete da riješavate ukrštene riječi i sudoku jer ste čuli da je to dobro za vježbanje "vijuga"? Griješite, bolje da odete na trčanje

U kanadskom eksperimentu u kom je učestvovalo 72 ljudi, jedna grupa je tokom 20 dana koristila igre napravljene za treniranje mozga, dok druga grupa ništa nije radila. Naučnici su očekivali da ako ostvarujemo dobre rezultate u jednoj oblasti i dovoljno dugo treniramo, rezultat se može prenijeti na slične testove. Ali njihova teza nije potvrđena. Visoki rezultati koje su pripadnici prve grupe ostvarili na igrama nisu se prenijeli na završni test, tako da ljudi koji su trenirali mozak nisu bolje prošli na kasnijem testu pamćenja.

Ali ono što je potvrđeno jeste da na mozak utiču san i vježbanje, zato naučnici savjetuju da spavate dobro, redovno vježbate, družite se sa prijateljima. Sve su to aktivnosti koje "vijuge" drže u formi, uz pravilnu ishranu. Preporučuju se bobičasto voće, zeleno lisnato povrće, ekstradjevičansko maslinovo ulje, riba, orašasti plodovi, dok treba smanjiti unos peciva, pržene hrane, soli, crvenog mesa.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )