FOTO: null

Saradnik na Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu Vladimir Trapara rekao je Srni je da plan za rušenje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika ne samo da postoji već se izvjesno vrijeme i sprovodi prema nalogu SAD koje imaju nedovr

Trapara je naveo da je pozadina nastojanja da se Dodik ukloni sa političke scene u Republici Srpskoj, odnosno BiH, dijelom i želja Zapada da ukloni Rusiju iz planova koje želi da ostvari, odnosno dovrši na Balkanu. 

"Vašington je rešen da onemogući rusku podršku Republici Srpskoj i Srbiji, pre nego što ima problem sa samom Rusijom, pa mu smeta da naše zemlje budu u dobrim odnosima sa Moskvom", rekao je Trapara. 

On se nada da će prevladati svijest kod onih koji su u službi stranih interesa i naglasio da bi značajnu ulogu u tom procesu mogao da odigra Beograd. 

"Nadam se da će prevladati svest, a na tom planu dosta bi mogla da uradi i Srbija ukoliko bi uticala na predstavnike političke elite u Republici Srpskoj da ne talasaju previše. To je u interesu Republike Srpske, Srbije i srpskog naroda u celini", naglasio je Trapara. 

On je podsjetio da je opštoj relaksaciji odnosa u Republici Srpskoj pokušala da doprinese i Srpska pravoslavna crkva. 

"Mislim da će imati efekta, ali je potrebno da crkva u kontinuitetu čini takve napore", smatra Trapara. 

Trapara je naglasio da Dodik kao predsjednik nema alternativu, ali da se može desiti da građani u demokratskom procesu izaberu ličnost koja će biti sposobna da Republiku Srpsku vodi i brani na sličan način kako to on sada čini.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )