FOTO: null

ŠIROKI BRIJEG - Transparent s likom Ante Pavelića, poglavnika Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i vođe Ustaškoga pokreta, osvanuo je jutros u Širokom Brijegu.

Na transparentu, koji je istaknut na ogradi Dječjeg vrtića Trnoružica u Ulici bana Jelačića, uz njegov lik stoji natpis U Madridu grobnica od zlata, odnosno dio stiha iz ustaške koračnice U Madridu grobnica od zlata, tu počiva vođa svih Hrvata.

Uz sve to stoji i datum, te godina Pavelićevog rođenja i smrti, a prema tome se može zaključiti da je transparent postavljen povodom 58. godišnjice njegove smrti, prenosi Bljesak.

Ante Pavelić rođen je u Bradini kod Konjica, 14. jula 1889. godine, a preminuo je u Madridu, 28. decembra 1959.

Po završetku Drugog svjetskog rata pobjegao je u Argentinu gdje je 1956. osnovao Hrvatski oslobodilački pokret (HOP). Na njega su agenti UDBA 1957. godine izvršili atentat kojeg je preživio nakon čega je odselio u Španiju gdje je umro 28. decembra 1959. godine u Madridu. Uzrok smrti nije siguran, vjeruje se da je preminuo zbog posljedica atentata, dok su njegovi bliski prijatelji i porodica tvrdili da je preminuo prirodnom smrću.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )