FOTO: zadovoljna.hr

Prema ovom istraživanju američkog Nacionalnog instituta za zdravstvo (NIH), trajne boje za kosu i hemikalije koje se koriste prilikom ravnanja kose povećavaju rizik od dobijanja raka dojke, s time da je taj rizik više od šest puta veći za žene crne boje kože.

Tokom studije praćeno je 46.709 žena i ustanovljeno je da one koje su unutar jednogodišnjeg razdoblja prije uključivanja u istraživanje bojile kosu imaju 9% veću vjerojatnost da će dobiti rak dojke u poređenju sa ženama koje se u tom periodu nisu farbale.

Uočeno je kako žene crne boje kože u manjem postotku boje kosu od bjelkinja, no da će, ako se farbaju, vjerojatnije dobiti rak, piše CNN.

Trajna boja kose bila je povezana s 45% većim rizikom od karcinoma dojke kod crnkinja i 7% većim rizikom kod bjelkinja.

Učestalost farbanja igra važnu ulogu
Učestalost je takođe igrala važnu ulogu. Žene crne boje kože koje su farbale kosu svakih pet do osam sedmica imale su 60% veći rizik za razvoj karcinoma dojke.

Važno je pri tumačenju ovih rezultata napomenuti da je studija uočila povezanost, a ne uzročnost. Možda su žene promatrane u studiji već imale viši relativni rizik za razvoj raka dojke zbog nekih drugih razloga, poput porordične anamneze.

Naime, istraživanje je zapravo pratilo zdravstveno stanje 46.709 učesnica druge studije koja je posmatrala one žene čijim je sestrama dijagnostikovan karcinom dojke.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )