FOTO: shutterstock

Slaveći ružnoću svojih mještana, selo Piobbico u Italiji praktično je postalo nezvanično prijestonica ružnih ljudi. Ova utopijska ideja stara 140 godina izrasla je u svjetski poznat pokret.

Selo Piobbico smješteno je u dolini između peninskih planina i Jadranskog mora u centralnoj Italiji. Ovo srednjovjekovno selo prepuno veličanstvenih kamenih građevina okruženih bujnim šumama. Međutim, iako je ovaj kraj bajkovit i idiličan, on nije poznat u svijetu po tome, već je poznat po “ružnoći” ljudi.

Od 1879. godine, ovo naselje sa 2000 stanovnika bilo je dom klubu Club dei Brutti (“Ružni klub”), udruženju čiji članovi vjeruju da je “osoba ono što jeste, a ne onakva kakva izgleda”. Tokom generacija, ovaj klub je izrastao u svjetski pokret, i današnje udruženje pod nazivom “Svjetsko udruženje ružnih ljudi” broji više od 30.000 članova u 25 “ekspozitura” širom svijeta koji tamo žive.

Club Dei Brutti je izvorno zamišljen kao servis za povezivanje neudatih i samih žena u gradu. Kako se razvijao, lokalni seljani utvrdili su svoju misiju koja ima za cilj podsjećati društvo da je unutrašnja ljepota važnija od nečijeg fizičkog izgleda, a od 2007. godine na trgu je postavljen kip posvećen ružnim ljudima.

Danas je lako postati dio kluba. Stariji članovi samo trebaju ocijeniti ​​i rangirati "ružnoću" potencijalnih članova, koja se može kretati od "neodređenog" do "neobično ružnog". Ipak članovi grupe nisu nužno ružni, klub je više fokusiran na slavljenje nečije unutrašnje ljepote i ne brine o tome što drugi misle.

Prve nedjelje u septembru ljudi iz cijelog svijeta se okupljaju kako bi učestovovali na Piobbicovom godišnjem festivalu ružnih, a na kojem članovi biraju predsjednika kluba.

U zemlji koja daje toliko pažnje stvaranju kulta bella figura (“lijep utisak ili pojava”), ovaj dio Italije dokazuje da originalnost i nekonvencionalnost može biti sjajnija i ljepša od bilo čega.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )