FOTO: null

Socijalne razlike u našoj zemlji i društvu, iz dana u dan postaju sve veće. Polako ali, nažalost sigurno, upravo takve razlike prihvatamo kao nešto najnormalnije. I na sve možemo i postati imuni, ali nikako na siromaštvo koje pogađa, najviše djecu.

Kada su u pitanju nezaposlenost i siromaštvo, naša zemlja nalazi se među top pet zemalja u Evropi. Ništa bolji nismo ni u pogledu nataliteta a neki podatci govore da ukoliko se ovakav trend zadrži, naša zemlja ostaje bez stanovnika za tri stotine godina. 

Namjerno ili slučajno, ovakve stvari se stavljaju pod tepih, a o promjenama socijalnih programa, govori se samo uoči izbora. Četiri godine borbe za Srpsku i šestoro djece kao šest zlatnih jabuka, darovao je svojoj zemlji Dimitrije Jelić, koji danas sa svojom nejači, kako sam kaže, preživljava. Najteže im je sada, u proljeće.   

Dimitrije i Dragica bez zaposlenja i stalnih prihoda, podižu šestoro djece. Dogodi se, često, da u školu odu i bez užine, ali autobusku kartu, kažu moraju im platiti. 25 maraka po djetetu, a školarac još nije jedino najmlađi Rade, koji ima dvije godine. Iako su prije deset godina otpočeli gradnju nove kuće, i ovu zimu proveli su u staroj, trošnoj kući, bez kupatila, oronulih zidova i na dva kreveta. Dimitrije kaže, da pomoć, tu i tamo stigne od dobrih ljudi, ali da on ne može zaraditi novac, potreban da se presele u novu kuću. Nedavno su od manastira Sv.Vasilija Ostroškog iz Bijeljine dobili novu stolariju, ali su još uvijek daleko od useljenja.

Iako zadaću rade za jednim stolom, a na ekskurzije nikada ne idu, djeca Dragice i Dimitrija Jelića, dobri su učenici. Čuvaju se i pomažu jedni druge, a roditelji kažu da nisu ni zahtjevni. Njihove želje, ni po čemu ne razlikuju se od želja njihovih vršnjaka ali su svjesni da im roditelji mnogo toga i ne mogu priuštiti. Mitar je najstariji, vrlo dobar je učenik a trenira i fudbal. Kaže, da mu je trenutno najveća želja imati nove kopačke i otići na ekskurziju.

Suvo Polje nalazi se u Semberiji, jenom od najrazvijenijih i najbogatijih dijelova Srpske. Upravo u tom selu, žive i djeca koja su navikla na naimaštinu. Svjesni su da pored njih žive djeca koja imaju moderu gardarobu i savremene telefone, ali isto tako svjesni i da njihovi roditelji ne mogu da im ih priušte, te o tome i ne govore. Upućeni su kažu, jedni na druge, među njima je sloga i ljubav a ostalo će, nadaju se, nekada doći. 

Mitar, njegova sestra i braća, budućnost su ove zemlje, koja sem dječijeg doplatka za četvoro djece, ovoj porodici ne daje ništa drugo. Kontinuiranu pomoć porodici Jelićima do sada, su činili jedino članovi bratstva Radost iz Bijeljine, koji su možda i najbolje upoznati sa svim njihovim potrebama. Ukoliko se neko od Vas, prepozna kao osoba koja bi mogla pomoći ovoj porodici, ili ovim mališanima ispuniti neku želju, savjetujemo vam da kontaktirate Bratstvo Radost, ili redakciju Elta  televizije.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )