FOTO: InfoBijeljina

Testiranje na virus korona u Republici Srpskoj do sada je platilo skoro 500 građana, a u Institutu za javno zdravstvo kažu da zahtjeve za komercijalne testove podnose državljani Srpske koji rade u inostranstvu.

Institut za javno zdravstvo RS uslugu komercijalnog testiranja na prisustvo virusa korona uveo je u prvoj polovini maja na zahtjev poslovne zajednice, a u posljednje tri sedmice dnevno je u prosjeku pristizalo oko 20 zahtjeva.

- Do sada je obavljeno 475 komercijalnih testiranja na prisustvo “kovida 19”. Testiraju se državljani Srpske koju rade u inostranstvu, ukoliko im država u koju putuju kao uslov za ulazak traži negativan test - rekli su u Institutu.

Dodali su da nalaz testa bude izdat pacijentu u okviru 24 časa od momenta uzimanja uzorka.

- Da bi osoba bila testirana, potrebno je da zakaže termin i uplati 200 KM na žiro račun ili lično u našim prostorijama - objasnili su u Institutu za javno zdravstvo.

Direktor Unije udruženja poslodavaca RS Saša Aćić kaže da je usluga komercijalnog testiranja omogućila poslovnim ljudima da neometano putuju u druge države, što je od velikog značaja.

- U protekle tri sedmice, koliko je usluga aktivna, koristili su je naši privrednici, ali budući da susjedne države polako ukidaju mjeru obaveznog posjedovanja PCR testa pri ulasku na njihovu teritoriju, biće smanjena potreba za testiranjem. Tokom trajanja epidemije cilj nam je bio da privrednici imaju što manje problema prilikom prelaska granica, zbog čega smo sa Vladom RS i Savjetom ministara BiH iznalazili optimalna rješenja u složenim okolnostima - rekao je Aćić i dodao da nije bilo primjedaba na visinu cijene testiranja.

Vršilac dužnosti Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović kaže da je građanima RS negativan PCR test potreban pri ulasku u zemlje EU.

- To je mjera zemalja članica Unije koja je i dalje na snazi. Susjedna Hrvatska je bilateralno odobrila državljanima Srbije da uđu bez testa, ali takav izuzetak još nije napravila za građane BiH - rekao je Novitović.

On je istakao da je ublažavanje mjera u BiH uticalo na rast ulazaka i izlazaka građana iz zemlje.

- Najviše izlazaka je prema Srbiji i Hrvatskoj, prema kojima i tradicionalno imamo najveću frekvenciju. Budući da je virus i dalje prisutan, savjetujem svima koji putuju da budu oprezni. Određena doza opreza u vidu lične higijene i kontakata i dalje treba da postoji - smatra Novitović. Uslugu komercijalnog testiranja u susjednoj Hrvatskoj naplaćuju 200 evra, u Srbiji oko 70 evra, dok aerodrom u Beču tu uslugu naplaćuje 190 evra.

Analiza

Institut za javno zdravstvo RS je jedina ustanova u Srpskoj koja obavlja komercijalno testiranje građana na prisustvo virusa korona. Analizu rade na “ril tajm - PCR” aparatu, što je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )