FOTO: null

U 19 časova u policijsku stanicu Zvornik ušlo je jedno, za sada nepoznato naoružano lice, koje je počelo pucati.

U napadu na policijsku stanicu u Zvorniku, koji je danas izvršio Nerdin Ibrić (24), iz sela Sapna kod Zvornika, ubijen je jedan policajac, dok su dvojica ranjena. U razmjeni vatre ubijen je i napadač.

"Napad je izvršen u vrijeme smjene u policijskoj stanici, što znači da je napadač znao kada se vrši smjena i da tada ima najviše policajaca", naglasio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

On je potvrdio da je napadač došao automobilom ispred policijske stanice, pucao iz puške i policajca ubio na vratima.

"Nakon toga je ušao unutra i nastavio da puca, tom prilikom ranivši još dvojicu policajaca. Ostali policajaci su zapucali prema njemu i napadač je ubijen tokom razmjene vatre", rekao je Lukač.

On je dodao da je napadač bio naoružan sa dvije puške i pištoljem, te da su mu džepovi bili puni municije.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

00.50 - Željka Cvijanović pozvala na mir i toleranciju
Nakon sjednice Vlade RS održane večeras premijer Srpske Željka Cvijanović je, osudivši napad, istovremeno pozvala građane BiH na mir i toleranciju, te uzdržavanje od jezika mržnje, posebno na društvenim mrežama.

Određene službe su preduzele operativne aktivnosti i sada je jasno da u BiH postoje ekstremne situacije i prijetnje. Potrebno je da svi predano rade u sklopu svih nadeležnosti. Pozivam sve građane BiH da ukoliko imaju informacije o ovom ili sličnim napadima obavijeste nadležne ustanove. I pored svega što se večeras desilo u Zvorniku, želim da pozovem sve građane na mir i da ne shvataju ovo djelo kao provokaciju koja bi izazvala nove sukobe", kazala je Cvijanovićeva.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da žali za izgubljenim životima. Ono je dodao da je napadač očigledno računao na to da neće ostati živ, ali da je ubijeni policajac bio nedužan.

"Policija je uspostavila kontrolu. Volio bih da je to bio individualan čin, ali čujemo da je napadač bio obučen. Žao mi je mladih indoktriniranih ljudi. Ovaj atak na RS je ujedno atak na priču o bezbjednosti", naveo je Dodik.



00.01 - U Banjaluci je počela sjednica Vlade Republike Srpske, kojoj prisustvuju predsjednik Republike Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čurilović i direktor Policije Gojko Vasić.

Sjednica Vlade počela je u 23.25 časova. 

Predsjednik Vlade Željka Cvijanović sazvala je večeras sjednicu Vlade zbog terorističkog napada na policijsku stanicu u Zvorniku. 


23.49 - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je večeras ministru unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganu Lukaču da je Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Srbije spremno da pruži svu neophodnu podršku policiji Republike Srpske u borbi protiv terorizma.

Stefanović je tokom telefonskog razgovora sa Lukačem izjavio saučešće zbog pogibije policijskog službenika tokom večerašnjeg napada pripadnika vehabija na policijsku stanicu u Zvorniku, te izrazio nadu da će se dvojica ranjenih policajaca što prije oporaviti. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije preduzima sve neophodne mere iz svoje nadležnosti, kako bi sprečilo slične pojave na svojoj teritoriji i pružilo svu neophodnu podršku policiji Republike Srpske u borbi protiv terorizma, navodi se u saopštenju iz MUP-a Srbije. 


23.37 - Ministar unutrašnjih poslove Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da su poznati novi detalji napada, a da je policija odmah nakon napada blokirala kuću napadača u selu Sapna.

"Dovezao se pred policijsku stanicu, napustio vozilo i smrtno ranio jednog policajca, a potom i ranio dvojicu. Sve vrijeme je uzvikivao Allahu ekber. Ostali policajci s njim su razmijenili vatru, a on je pucao iz sačmarice", rekao je Lukač za RTRS i dodao: "U njegovom automobilu naknadno su pronađeni pištolj i još jedna puška. Kako informacije s terena kažu, napadač Nerdin Ibrić se posljednjih mjeseci ponašao čudno. Prilikom obavljanje molitve u džamiji izdvajao se načinom prakticiranja vjere. Pretpostavke su da je bio povezan s vehabijskom zajednicom."

 
22.29
- Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je večeras u Istočnom Sarajevu, nakon sastanka srpskih predstavnika u institucijama BiH, da je za sutra ujutro sazvao hitnu sjednicu Predsjedništva BiH zbog terorističkog napada u Zvorniku.

"Iz svega onoga što za sada imamo od informacija sasvim je jasno da je riječ o terorističkom činu. Ovim činom ugrožen je život običnog čovjeka, životi naše djece. To je napad na sve nas i stvar u kojoj više nema kompromisa", poručio je Ivanić.

On je naglasio da je ovo bitka koja se mora dovesti do kraja, naglašavajući da su se predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH dogovorili da insistiraju na tome.

"Insistiraću da vrlo brzo sjednu predstavnici svih bezbjednosnih organizacija i agencija u BiH. Ovo je prioritet svih prioriteta. Mi ne možemo, ne smijemo i nećemo dozvoliti da terorizam pobijedi, jer im je želja da se maltene stvore uslovi za novi rat. Ovakvim stvarima nikada nećemo popustiti", naglasio je Ivanić.

On očekuje da će sutra imati potpunu informaciju, izrazivši zadovoljstvo što će ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić još večeras otići u Zvornik i na licu mjesta dobiti još više podataka.


22.17
- Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko osudio je večeras teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku.

"Nema više vremena da čekamo. Napad u Bugojnu je bio upozorenje, možda žuti ili crveni karton. Ovo se zaista nije smjelo desiti", rekao je Incko.

On je istakao da je sada trenutak da svi sarađuju - i građani i policijske strukture i da se bore protiv terorizma. Ocijenio je da će napad u Zvorniku loše odjeknuti u svijetu, ali da građani moraju biti jedinstveni.

"Ovaj gnusni zločin ne smije dovesti do podjela", kazao je visoki predstavnik za Federalnu televiziju.

Komentarišući izjavu premijera Srbije Aleksandra Vučića da će Srbija pomoći RS i finansijski i obavještajno, Incko je rekao da je u ovom momentu svaka pomoć dobrodošla, bez obzira odakle dolazi.


22.16
- Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić večeras je za Federalnu televiziju najavio da je za sutra zakazao vanrednu sjednicu Savjeta ministara povodom napada na policijsku stanicu u Zvorniku. On je najoštrije osudio ovaj napad i ubistvo policajca, i to ocijenio kao udar na institucije sistema.


22.09
- Kako je javio reporter RTRS, trenutna situacija u Zvorniku je mirna, uz pojačano prisustvo policijskih pripadnika po cijelom gradu. Ljudi su u nevjerici i strahu, mada među njima nema panike.


22.05
- Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsad Vilić izjavio je Srni da je, nakon napada u Zvorniku, Direkcija pojačala osiguranje štićenih objekata, te da je na vezi sa svim policijskim agencijama u BiH.


21.58
- Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić potvrdio je da su prije tri dana postojala obavještajna saznanja o mogućem terorističkom napadu. Obavještajno-sigurnosna agencija večeras je obavijestila sve agencije o mogućim novim napadima na policijske stanice širom BiH.


21.29
- Policajci koji su večeras ranjeni u terorističkom napadu na Stanicu javne bezbjednosti Zvornik nalaze se u stabilnom stanju i izvan su životne opasnosti, potvrdio je dežurni ljekar zvorničke Opšte bolnice.

Policajac Dragan Đurić ubijen je u terorističkom napadu na policijsku stanicu u Zvorniku, koji je večeras izvršio pripadnik vehabijskog pokreta.

U ovom terorističkom napadu ranjeni su policajci Željko Gajić i Stevo Milovanović, koji su zbrinuti u Opštoj bolnici u Zvorniku.


19.56 - Kako portal InfoBijeljina nezvanično saznaje, nepoznato lice je upalo u policijsku stanicu uzvikujući  "alahu egber" i tom prilikom ubio jednog policajca, a dvojicu ranio. Povrijeđeni policajci su prevezeni u zvorničku bolnicu!

Nezvanično, ubijen je policajac Dragan Đurić. 

Policija ne daje nikakva saopštenja, a kako saznajemo i napadač je ubijen.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )