FOTO: null

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je danas u Banjaluci da statistički podaci pokazuju da je korištenje mobilnog telefona jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih udesa, te apelovao na vozače da vode računa o bezbjednosti saobraćaja.

Trninić, koji je prisustvovao predstavljanju auto-simulatora koji na jedinstven način prikazuje opasnost od korištenja telefona u vožnji, čime je ozvaničen početak kampanje "Jedan poziv mijenja sve - ne koristi telefon dok voziš", ukazao je na značaj odgovornog ponašanja u saobraćaju, ali i poštovanja zakonskih propisa.

"Građanima smo omogućili da na simulatoru vide kakve su to posljedice ako koriste telefon u vožnji, jer samo ako vozač skrene pogled sa puta na mobilni telefon pri brzini od 50 kilometara na čas, on je već prešao 50 metara", rekao je Trninić novinarima.

On je upozorio da se za tako kratko vrijeme može desiti svašta, te izrazio nadu da će ova akcija doprinijeti da se građanima podigne svijest o ovim opasnostima.

Generani sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Ranko Babić istakao je značaj kampanje, čiji je cilj da vozačima skrene pažnju na opasnost od nepravilnog korištenja telefona u vožnji, kao i drugih tehničkih pomagala.

"Podaci pokazuju da je od oko 37.000 vozača njih 10 odsto koristilo mobilne telefone, od kojih su četiri odsto to činili muškarci, a šest odsto žene", rekao je Babić.

Generalni direktor kompanije "M:tel" Marko Lopičić pozvao je sve korisnike mobilnih telefona da ozbiljno shvate opasnosti koje vrebaju pri korištenju ovih uređaja tokom vožnje.

"Kompanija 'M:tel' bavi se telekomunikacionim uslugama, ali apelujem na sve građane da ne koriste telefon u vožnji, jer nema ništa vrednije od ljudskog života", rekao je Lopičić.

Kampanju realizuje kompanija "M:tel" uz podršku Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, Agencije za bezbjednost saobraćaja Srpske i Auto-moto saveza Srpske i trajaće četiri mjeseca.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )