FOTO: null

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija smatra da je odluka Suda BiH kojom su osumnjičeni u akciji ,,Lavina,, pušteni da se brane sa slobode pokazatelj da taj medijski spektakl hapšenja koji je trajao jedan dan nije trebalo ni da se dogodi i d

"Najvažnije je da će ti ljudi ovo veče provesti kod svojih kuća sa svojim porodicama. To će stvoriti dovoljno vremena da oni u ovom procesu i dalje učestvuju i da sa advokatima adekvatno pripreme svoju odbranu i dokažu da nisu krivi za likvidaciju `Bobar banke`", rekao je Tegeltija. 

On je za Radio-televiziju Republike Srpske izjavio da veliki spektakli uvijek stvaraju veliku nesigurnost u svim sektorima, pogotovo u finansijskom koji je jako osjetljiv. 

Tegeltija je ocijenio da to neće ostaviti nikakve posljedice po rad institucija Republike Srpske i da vjeruje da će nakon odluka Suda BiH to sve drugačije izgledati nego što je izgledalo na prvi korak. 

"Institucije, Agencija za bankarstvo i Investiciono-razvojna banka /IRB/ nastaviće nesmetano da rade i obavljaju svoje poslove kako su i do sada radili, kako je bilo definisano zakonom", istakao je Tegeltija. 

Komentarišući optužbe opozicije da Vlada Republike Srpske nije opredijeljena da sankcioniše one zbog kojih se Bobar banka našla u ovakvoj situaciji i da se utvrdi odgovornost ko je davao kredite toj banci, Tegeltija je rekao da je Vlada Srpske opredijeljena da se utvrdi kome su davani krediti i ko ih nije vraćao. 

"Sasvim je sigurno da institucije Republike Srpske, Agencija za bankarstvo, nisu za to odgovorne, niti je IRB uzimala kredite iz Bobar banke i ni na koji način nisu ugrozile Bobar banku", rekao je Tegeltija. 

On je naglasio da je za Vladu Srpske vrlo važno da se utvrdi odgovornost za neuspjeh poslovanja Bobar banke, ko je zloupotrebio sredstva koja su postojala u toj banci i zašto nisu plasirana na adekvatan način i vraćana, te da je siguran da ne postoji odgovornost Agencije za bankarstvo i IRB-a za ono što se dogodilo Bobar banci. 

Ministar finansija Republike Srpske je podsjetio da je ogroman dio sredstava IRB-a plasiran putem Bobar banke u privredu Semberije i njenog bližeg okruženja. 

Tegeltija je dodao da je IRB obezbijedila 50 odsto ukupno plasiranih sredstava u stambene kredite u čitavoj Republici Srpskoj preko svih banaka, ističući da nije IRB taj koji je uzimao kredite iz Bobar banke, već je stvarao potencijal toj banci. 

Govoreći o mogućnosti novog kreditnog aranžmana Republike Srpske i BiH sa MMF-om, Tegeltija je rekao da su po njemu šanse da bude ili ne bude tog aranžmana pola-pola. 

"Vjerujem da ćemo u skoroj posjeti misije MMF-a uspjeti da riješimo dva do tri otvorena pitanja u vezi sa aranžmanom BiH sa MMF-om", rekao je Tegeltija, napominjući da je riješeno pitanje Zakona o radu u Srpskoj i Federaciji BiH. 

Tegeltija je rekao da je u toku 2015. godine usaglašen program reformi kroz takozvanu Reformsku agendu i da je dio tog aranžmana sa MMF-om, Svjetskom bankom i Evropskom komisijom. 

"U Reformskoj agendi navedena su sva ključna pitanja. Ako se budemo pridržavali onoga što smo zajedno sa njima napisali u tom dokumenti, postići ćemo aranžman sa MMF-om", zaključio je Tegeltija. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )