FOTO: InfoBijeljina

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milan Tegeltija rekao je Srni da, nakon dosadašnjih pokazatelja nezakonitog kontrolnog brojanja, garantuje da su izbori u Republici Srpskoj daleko regularniji od onih u Federaciji BiH /FBiH/ i da su sigurno među najregularnijim u regionu.

"Otvorite sve vreće u FBiH na bilo kom nivou, pa da vidite šta ćete sve naći i kakve sve nepravilnosti, ali niko ne postavlja pitanje regularnosti izbora u FBiH", istakao je Tegeltija.
 
Ako Centralna izborna komisija /CIK/ BiH, kaže Tegeltija, odluči da na bilo koji način dovede u pitanje legalnost izbora u Republici Srpskoj za predsjednika, i to kad i nakon kontrolnog brojanja prednost Milorada Dodika nad Jelenom Trivić iznosi gotovo 30.000 glasova, biće jasno da je to konačna realizacija ranije dogovorenog plana sa opozicijom u Srpskoj.
 
"To će značiti da se Republika Srpska ne može pouzdati u zakonitost i bona fide rad CIK-a, da je na djelu poništavanje izborne volje naroda u Republici Srpskoj putem čistog pravnog nasilja i tako nešto neće moći da dozvoli, jer će to biti uništavanje osnovne supstance Republike Srpske, njenog demokratskog kapciteta da sama sebi bira svoje predstavnike", naglasio je Tegeltija.
 
Ako CIK to uradi, naveo je Tegeltija, Republika Srpska će i dalje ostati stabilna ali će se BiH naći u krizi za koju će sve dosadašnje krize biti tek politički povjetarci, jer će se tako dovesti u pitanje funkcionisanje cjelokupnog ustavno-pravnog sistema BiH i njenog institucionalnog kapaciteta za elementarno funkcionisanje kao države.
 
"Nadam se da će oni koji donose odluke i oni koji mogu da utiču na one koji donose odluke shvatiti u kakvu potencijalnu opasnost mogu dovesti BiH eventuačnim pokušajem poništavanja izborne volje njenog naroda i da tako nešto neće učiniti", istakao je Tegeltija.
 
Kandidat SNSD-a predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas da će protiv svakog člana CIK-a BiH biti podnesene ozbiljne krivične prijave ukoliko sutra ne budu objavljeni preliminarni rezultati za predsjednika Republike Srpske.
 
Prema zakonskom roku, CIK bi sutra trebao da objavi preliminarne rezultate izbora.
 
Iz Glavnog centra za brojanje ranije su rekli da će svi ostali nivoi vlasti u BiH, osim opcije predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, biti prebrojani u roku, odnosno do 22. oktobra.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 3 )