FOTO: InfoBijeljina.com

Rođena je 27. juna 1953. godine u Beogradu. Živjela je u Aranđelovcu do svoje sedamnaeste godine, a potom u Beogradu, kratko vrijeme i u Njujorku. Potiče iz vrlo ugledne porodice, otac Velizar bio je direktor Gimnazije i profesor književnosti, kao i majka Ivanka. Ima sestru Slavenku.

Tanja je majka dvoje djece, ćerke Lane i sina Đorđa. Imala je sjajne uloge u desetinama filmova i serija srpske kinematografije. Neki od njih su "Balkan Ekspres" u kojem je "Treći rajh vrtila oko malog prsta", "Srećni ljudi" u kojim je to radila "direktorima skorojevićima", u filmu "Majstori majstori" komunistu koji "vedri i oblači u lokalnom obrazovanju" učila je plesu, u rimejku "Pozorišta u kući" Bjelu zeta i "udvarača" Vasu S. Tajčića dovodi do ludila, i tako dalje i tako dalje. Svaka njena uloga je priča za sebe.

Pitali smo je postoje li danas tekstovi, scenarija, koji bi eventualno mogli da je "vrate" u neki od kultnih filmova i serija u kojim je igrala, ima li ih uopšte za njen glumački senzibilitet?

- Teško vrlo teško, zaista ne znam. Danas autori koji pišu ne bave se problemima kao što je to nekad bilo, istovremeno insistiraju na nekoj modernosti koja je često do te mjere bizarna da ne znam o čemu se radi. Kako da vam kažem, nismo mi iste talasne dužine. Većinu stvari koje sam pročitala uopšte mi se ne dopadaju! Znate šta je prednost starosti? To što možete da birate! Kažete ovo mi se ne sviđa. Neću više ništa da radim što me ne veseli. Nemam više vremena – što kaže Desanka Maksimović. Nemam vremena za bacanje! Radim samo ono što mi je radost velika. Ono od čega se neću postidjeti. Momo Kapor kaže – Misli o posljednjem, rekla nam je Tanja.

Glumica Tanja Bošković i njen kolega Rade Marjanović, koji je i autor teksta, izveli su na krovu Centra za kulturu kabare "Dobra stara vremena". Predstava na duhovit način govori o detinjstvu, ljubavi, prijateljstvu i vremenu koje često danas spominjemo sa nostalgijom. Uigrani glumački tandem, kojeg vezuje prijateljstvo još od studentskih dana priredili su bijeljinskoj publici sat i po smijeha i pjesme kroz predstavu koja na duhovit, ali ironičan način, govori o djetinjstvu, ljubavi, prijateljstvu, muško-ženskim odnosima i vremenu o kojem danas često govorimo sa nostalgijom.

Pitali smo Marjanovića jesu li "stara dobra vremena" zaista tako dobra pa ih je morao "staviti" u kabare? Na šeretski način je, svojstven samo njemu, istovremeno objasnio i ova "naša vremena".

- Za neku godinu ili desetak će i ovo vrijeme biti vjerovatno dobro staro vrijeme?! Uvijek su neka vremena bila "jao nikad gora" a poslije ih se sjećamo kao dobrih starih. Šalu na stranu, mi govorimo u predstavi o dobrim starim vremenima upravo da bi se nekako oslobodili ovih muka koje trenutno imamo. A čovjek kad hoće malo da pobjegne on se uvijek okrene iza sebe. O budućnosti ćemo pjevati, a sad ćemo pričati o vremenima gdje su ljubav, prijateljstvo, sloboda življenja na prvom mjestu. Zamislite danas, ne smijemo ni da se rukujemo, ni da se poljubimo, objašnjava Rade.

Marjanović je na osnovu tekstova Mome Kapora, Matije Bećkovića, Duška Radovića, Branka Ćopića i kompozicija Đorđa Marjanovića, Lea Martina, Novih fosila, napisao kabare. Između ostalih, u kabareu je uvršten i song Tanje Bošković iz kultnog filma, "Balkan Ekspres". 

To jednostavno nije moglo da se izbjegne.

I.B.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )