FOTO: pixabay

Svjetska elektronska mreža nastala je 1989. godine kada je u martu, tada mladi fizičar, Tim Berners Li u sjedištu Cerna u Švajcarskoj osmislio koncept mreže za razmjenu informacija. Danas, međutim, upozorava da su njegov izum „oteli pokvarenjaci“ i da bi to moglo da dovede do njegovog uništenja.

Tim Berners Li učestvovao je prije 30 godina u stvaranjeu interneta. Ipak, konstantno upozorava da je san na kojem počiva svjetska elektronska mreža u opasnosti, piše Indipendent.

Od trenutka kada je Berners Li kolegama u Cernu dao papir na kojem je bio opisan prijedlog razmjene podataka između korisnika računara, prošle su tačno tri decenije.

Tim Berners Li

Danas za tren oka možemo doći do bilo koje informacije, šaljemo elektronsku poštu, druge vrste poruka, audio i video-materijal na drugi kraj planete.

Međutim, u razvoju interneta nije sve išlo niti glatko niti brzo. Samo da bi se došlo do prijedloga da se mreža nazove World Wide Web bilo je potrebno da prođe 18 mjeseci.  

Kada je, 2017. godine, internet punio 28 godina Tim Berners Li ukazao je na tri opasnosti koje prijete svjetskoj elektronskoj mreži.

Prva prijetnja je, naveo je Berners Li, činjenica da smo izgubili kontrolu nad ličnim podacima. U međuvremenu imali smo ogroman skandal sa „Kembridž analitikom“ i nedozvoljenim korišćenjem podataka miliona korisnika Fejsbuka. To, naravno, nije jedini slučaj manipulisanja nečijim ličnim podacima.

Drugi izazov sa kojim se čovječanstvo suočava je previše lako širenje dezinformacija internetom. Lažne priče mogu da se prošire bez mnogo muke, a sistem se može prevariti i navesti da ih proširi još brže.

Sa treće strane, političko oglašavanje na internetu moralo bi da odlikuje „transparentnost i razumijevanje“, naveo je prije dvije godine Berners Li.

Prošle godine, svoju listu je dopunio istakavši da smo došli do toga da je na planeti više onih koji koriste internet nego onih kojima nije dostupan.

„Ostajem posvećen borbi da internet bude slobodan, otvoren, kreativan prostor za sve“,  naglasio je naučnik uprkos crnim predviđanjima.    

Potrebna je, poručuje Berners Li, globalna akcija kako bi se zaustavilo posrnuće veba u disfunkcionalnu budućnost.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )